Az ép, szabályos és esztétikus fogsor korosztálytól függetlenül nagyon fontos, ezért a fogszabályozás felnőttkorban is aktuálissá válhat. A fehér fogakat mindig is az ápoltsággal azonosították az emberek, de mit sem ér ez, ha közben szabálytalan a fogsor, s ez még ráadásul megnehezíti annak ápolását, tisztítását is. Nem véletlen, hogy a szakemberek már gyermekkorban fel szokták hívni a figyelmet a fogszabályozás szükségességére. Amennyiben ez akkor elmarad, vagy esetleg nem a kívánt eredményekkel zárul, akkor sem kell elkeseredni, ugyanis a fogszabályozás felnőttkorban is megoldható, bár kétségtelen, hogy lehetőségei korlátozottabbak és a kezelési idő is kicsivel hosszabb.

Az időben elvégzett fogszabályozás egyértelműen jótékony hatással van a kapcsolatépítésre, az ismerkedésre, a munkahelyi érvényesülésére. Soha nincs késő azonban belevágni, ezért felnőttként is egyre többen döntenek az eljárás mellett. Bár lehetőségei korlátozottabbak, mint gyermekkorban, a fogak tökéletes sorba rendezése minden esetben elérhető.

Fogszabályozás felnőttkorban – mi indokolja?

De vajon mégis mi indokolja, hogy felnőttként akár évekig fogszabályozó készüléket viseljünk? A szabályos, esztétikus fogsor előnyeihez kétség sem férhet. Az esztétikai indokokon túl azonban érdemes górcső alá venni a fogak egészségét is. A szabálytalan, torlódott fogak tisztítása gyakran komoly akadályokba ütközik. Nem csak a fogselyem használata nehézkes ilyenkor, de a fogkefe sem alkalmazható a megfelelő hatékonysággal, és a fogorvos által végzett professzionális fogtisztítás illetve fogkőleszedés sem végezhető el olyan alapossággal, mint szabályos fogazat esetében. Ennek eredményeképpen megnő a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulásának kockázata. Egy másik, speciális indikációja is van a felnőttkorban végzett fogszabályozásnak. Erre akkor van szükség, amikor a fogak megfelelő helyzetbe állítása nélkül nem lehetséges bizonyos fogpótlások elkészítése vagy implantátum behelyezése.

Hogyan történik a felnőttkori fogszabályozás?

Mielőtt elkezdődik a fogszabályozás folyamata, mindenképpen kezelni kell az esetlegesen meglévő fogínygyulladást, fogszuvasodást. A fogszabályozás felnőttkorban általában rögzített készülékkel történik. Léteznek kivehető fogszabályzó is, de ennek felhasználási lehetősége korlátozott, általában egyszerűbb esetekben alkalmazzuk. A rögzített készülékekkel kapcsolatban feltétlenül el kell sajátítani annak megfelelő tisztítását, amihez speciális eszközök szükségesek, ezeket a páciensek a készülék ragasztását követően ajándékba kapják a Netfog Fogorvosi Rendelőben. Az általában másfél-két évig tartó folyamat során 6 hetente kell kontrollon megjelenni, amikor a kezelési terv alapján történik a fogszabályozó állítása. Mivel az esztétika kifejezetten fontos, felnőtt pácienseink többféle láthatatlan készülék közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet. Legyen szó akár a nyelv felőli oldalra elhelyezett készülékről vagy az átlátszó sínekről illetve brackettekről.

A fogszabályozás felnőttkorban is megoldható, ha arra nem került sor gyermekként. A fogorvos egyénre szabott kezelési tervet állít fel, melynek köszönhetően a fogazati adottságoknak megfelelően történik majd az eljárás. A fogtechnikusok a levett minták alapján olyan készüléket valósítanak meg, mely optimálisan illeszkedik a fogakra és hatékonyan szolgálja a tökéletes mosoly megvalósítását. Ha elégedetlen fogaival, és szabályosabb fogsorra vágyna, ne habozzon, forduljon bizalommal a Netfog Fogorvosi Rendelő szakembereihez!

Ha szeretné megismerni a felnőtt fogszabályozás lehetőségeit, Kattintson ide a felnőtt fogszabályozás oldalhoz!

Vagy kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot egy állapotfelmérő vizsgálatra a Budapest 2. kerületi fogszabályzásra specializálódott fogászatunkra!