Gyermek fogszabályozás, 1027 Budapest, Margit körút 64/b – I. em. 9. | Hétfő – Péntek 8:00-20:00

Kezdőlap / Szolgáltatások / Gyermek fogszabályozás

Gyermek fogszabályozás

Gyermekkorban gyorsabb és könnyebb a fogszabályozás

Nagy jelentősége van a fogszabályozás gyermekkorban való elkezdésének, hiszen így később akár egészséges, maradó fogak eltávolítása vagy komolyabb műtétek is elkerülhetők. Bizonyos esetekben pedig elegendő csupán a kivehető fogszabályozó készülék hordása és nem szükséges idősebb korban a rögzített készülékes kezelés. A gyermek fogszabályozás további előnye, hogy a gyermekek könnyebben megszokják a fogszabályozó készülékeket, ezáltal kellemesebb élményt nyújt számukra a kezelés.

A kivehető fogszabályozó készülékes kezelés tipikus időszaka a gyermekkor, egy-két speciális kivételtől eltekintve. Már az első néhány maradó fog előtörése után megkezdhető a kezelés, ez átlagosan 6-7 éves kor körül következik be. Fontos ez az időszak, hiszen sok készülék csak vegyes fogazatban használható úgy, hogy megfelelő eredményt hozzon. Ez az időszak a gyermek életkorától függően akár több évig is tarthat.

Kamaszkorban, amikor a gyermekeknek már az összes tejfoga kihullott, akkor válik aktuálissá a rögzített készülékes kezelés. Ebben az időszakban még rugalmasabb a csont, mint felnőtt korban, ezáltal a kezelés gyorsabban és könnyebben kivitelezhető. Általában másfél évig kell viselni a fix fogszabályozót, majd még egy évig kell egy éjszakai készüléket hordani, hogy a fogak teljes mértékben megszilárduljanak az új helyükön.

A gyermek fogszabályozás menete a netFOG rendelőben:

  1. A fogazat és az állcsontok helyzetének vizsgálatán kívül az orvos minden olyan kérdést is megvitat a szülőkkel, melyeknek jelentősége lehet a kezelés során (pl. ujjszopás).
  2. A szerzett információk birtokában a kezelőorvos felvázol egy kezelési tervet és annak hozzávetőleges költségét.
  3. Lenyomatvétel az alsó és felső fogívről, továbbá két speciális röntgen elkészítése. A lenyomatból kiöntött minták és a röntgenek szükségesek ahhoz, hogy az orvos minden részletre kiterjedő, egyénre szabott kezelési tervet tudjon készíteni. Ezen kezelési terv birtokában már a kezelés pontos költsége is kiszámítható.
  4. A kezelési tervtől függően vagy a kivehető fogszabályozó készülék átadása vagy a rögzített fogszabályozó beragasztása következik. Az orvos ezután felvilágosítást nyújt a készülék használatára, hordására és tisztítására vonatkozóan.
  5. Esettől függően 4-8 hetente kell visszajönni a rendelőbe a fogszabályozó készüléken való állítás céljából.
Rólunk mondták

Pácienseink képes szöveges formában és videóinterjúkban mondják el tapasztalataikat és véleményüket a Netfog.hu fogorvosi rendelőről.


Rólunk mondták