A fogszabályozás iránt ma már sok felnőtt érdeklődik, hiszen a korszerű készülékek alig láthatóak, így kényelmesen szolgálják a fogsor szabályossá tételét. A legtöbben hajlamosak úgy gondolni a rendezetlen fogsorra, mint pusztán esztétikai gondra. Tény azonban, hogy az egymásra dőlt, ferde fogakat nagyon nehéz tisztítani, és egyes esetekben a fogközök elérése szinte teljesen lehetetlen. Ennek előbb vagy utóbb fogszuvasodás és ínyvérzés lehet a vége. Nem csak emiatt érdemes azonban a fogszabályozás előnyeit választani, hanem a hatékonyabb rágás, a tisztábban érthető beszéd apropóján is.

A témával kapcsolatban sokaknak vannak ellenérzéseik. Tartanak attól, hogy kínos lesz viselni a készüléket, befolyásolja a komfortérzetet az, vagy éppen a szabályozás ideje alatt elromlanak majd fogaik. Cikkünkben most öt olyan területet veszünk górcső alá, amelyek sokakat érdekelnek fogszabályozás előtt állva.

Egészségesek-e fogaim?

A fogszabályozás speciális kezelési terv felállítását teszi szükségessé, melynek kapcsán természetesen fontos szerep jut a meglévő fogászati betegségeknek. A legtöbbeknél mindössze fogkő fordul elő, vagy néhány szuvas fog, de a készülék elkészítése előtt mindenképpen figyelmet érdemelnek a bölcsességfogak. Röntgen segítségével egyértelműen látható, hogy miként nőnek azok, és a későbbiekben gondot okozhatnak-e. Kizárólag egészséges fogsorra helyezhető fel a fogszabályozó készülék.

Rendellenesen növő bölcsességfogaim vannak. Lehet fogszabályozóm?

Ha sorra vennénk azokat a fogászati problémákat, melyek leginkább befolyásolják a fogszabályozás eredményességét, akkor a bölcsességfogak jelentette kockázatok vezető helyet foglalnának el. Ha már kibújtak azok és a röntgen semmilyen rendellenességet nem mutat, akkor ezzel a területtel nincs több dolgunk. Gyakoribb azonban az az eset, amikor ferdén nő a bölcsességfog, nyomja a mellette levő fog gyökerét, vagy éppen megreked az előtörésben, és így fájdalommal járó gyulladást, gócot képez. Ilyenkor nagyon fontos, hogy megfontoljuk az eltávolítást. A szakemberek rendszerint azt szokták mondani, hogy ha az eltávolítás nem jelent nagyobb kockázatot, mint a megtartásuk, akkor mindenképpen érdemes kivenni az érintett bölcsességfogat. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy nem kell minden esetben eltávolítani őket. Sokan félnek a fogszabályozás utáni fogelmozdulástól, a fogak ismételt összetorlódásától. Ennek előfordulása azonban, a modern fogszabályozásban használt retainerek felhelyezésével, teljes mértékben kiküszöbölhető. A retainer az elülső fogak belső felszíneire ragasztott sínt jelnti, és teljes mértékben megelőzhető vele a szabályos fogazat elmozdulása.

Mennyibe fog kerülni?

A fogszabályozás árak már csak a kezelés hosszú ideje miatt is magasabbak, mint az egyszerűbb fogászati beavatkozásoké. Számolni kell a szabályozást megelőző esetlegesen előforduló kezelésekkel, a fogtechnikai laborban készített fogszabályozó árával, a rendszeres, általában hathetente történő fogorvos látogatással. Szerencsére a kezelés teljes árát nem egyszerre kell kifizetni, és az árajánlatban szereplő díjakat az esetleges, fogszabályozás alatt bekövetkező, áremelkedés sem befolyásolja, így a kezelés végéig pontosan lehet kalkulálni a költségekkel. Fontos, hogy minden esetben elkészít az orvos egy egyénre szabott kezelési tervet és költségvetést, amit a pácienssel tételről tételre átbeszél a konzultáció alkalmával.

Hogyan tisztítsam a fogaim?

Tipikusan ez az a terület, amelyre fokozott figyelmet kell fordítani minden fogszabályozó készüléket viselő személynek. Nem elég csak a hagyományos fogkefe, hanem a fogközök tisztításához alkalmas eszközre is szükség lesz. A fogmosásra több időt kell szánnunk, hiszen a fogszabályzó készülék részei alatt és mellett nehezebb lesz minden felrakódást alaposan letisztítani. Eleinte kissé nehézkes lehet a lepedék eltávolítása, de gyakorlással és a szájhigiéniára való kellő odafigyeléssel szuvasodás nélkül úszhatjuk meg a fogszabályozás másfél, két évét. Hasznos lehet beszerezni fogköztisztító fogkefét, plakkfestő tablettát, szájvizet, és persze a megfelelő minőségű fogkrém sem maradhat el. Ezeket az eszközöket és anygagokat a Netfog Fogorvosi Rendelőben ajándékba adjuk a fogszabályzó készülék ragasztásakor és a helyes használatukat is megmutatjuk.

Fogszabályozás kivehető készülékkel?

Míg gyermekkorban a kivehető készülékek természetesnek számítanak, addig felnőttként ezekkel már nem lehet megfelelő eredményt elérni, így a sikeres kezelés érdekében a rögzített változatok javasoltak. Ezekből is létezik láthatatlan fogszabályzó, ami maximálisan megfelel a felnőtt korban elvárt esztétikai igényeknek.

 

Kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot fogászati ellenőrző vizsgálatra a Budapest 2. kerületi fogászat elérhetőségei egyikén, vagy tekintse meg árainkat!