Néhányan elég bátrak ahhoz, hogy fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember segítsége helyett házi módszerekkel, saját maguknak próbálják meg eltávolítani otthon a fogkövet.

Néhány példa

Az interneten keringő néhány példa, melyek alkalmazását fogkőleszedésre a Netfog fogorvosai nem ajánlanak, illetve amelyek nem helyettesítik a professzionális fogkő eltávolítást:

  • Szódabikarbónás fogmosás / öblögetés
  • Hidrogén-peroxid oldatával való fogmosás / öblögetés 
  • Ecetes fogmosás / öblögetés
  • Sóval való fogmosás
  • Szájvíz használata
  • Fogpiszkáló 

Veszélyes is lehet

Az otthoni fogkő eltávolításnál alkalmazott anyagok és eszközök egyrészről nem hatékonyak, másrészről pedig többet árthatnak mint használnak. A házi fogkő eltávolítás praktikák alkalmazásánál több veszély is fennáll. Ha magunknak próbáljuk meg eltávolítani a fogkövet megsérülhet a fog, az íny vagy akár a fogágy is, ráadásul tévesen azt hihetjük, hogy sikerült 100%-osan letisztítani fogainkat.

Alapos fogkő eltávolítás

Otthoni módszerekkel kizárt, hogy magának hibátlanul elvégezze a „kezelést” mert nem lát bele rendesen a saját szájába, továbbá nem állnak rendelkezésére a megfelelő eszközök, illetve szaktudás. Még a Netfog fogorvosai és a dentálhigiénikusai sem maguknak végzik el ezt a kezelést, hanem nagy tapasztalattal rendelkező kollégáikra bízzák a beavatkozás elvégzését a rendelőben.

Mivel a fogkő az íny alatt is előfordulhat és nagyon erősen tapad a fogfelszínhez, ezért házi körülmények között biztosan nem tudjuk eltávolítani azt teljes mértékben magunknak. Legrosszabb esetben fogágybetegség is kialakulhat, ekkor folyamatosan ínygyulladás áll fenn, ami végső soron a fogakat körülvevő csont pusztulásához és a fogak elvesztéséhez vezet.

Bízza a Netfog szakembereire!

A fogkő eltávolítás legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja, ha rászánjuk az időt, ellátogatunk egy fogorvosi rendelőbe és egy fogorvos vagy dentálhigiénikus specialistára bízzuk a feladatot. A szakszerű, rendelői fogkő leszedés minden esetben különleges, erre a célra kifejlesztett eszközöket igényel! 

Bízza magát a Netfog szakembereire, így a fogkő leszedés teljes mértékben biztonságos és kockázatmentes lesz! Ráadásul további előny, hogy egyéb, esetleges fogászati problémáira (fogszuvasodás, gócos fog stb.) is fény derülhet a vizsgálat során, így még időben, nagyobb baj kialakulása előtt orvosolhatóvá válnak ezek is.

Kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot fogászati ellenőrző vizsgálatra a Budapest 2. kerületi fogászat elérhetőségei egyikén.