Ha a fogszabályozás árak kérdése merül fel, sokan nem tudják eldönteni, hogy megéri e nekik belevágni a kezelésbe. Lássuk tehát, hogy milyen előnyöket állíthatunk szembe a kezelés, nem titkoltan magas árával. Szabálytalanul állnak fogai és emiatt nem szívesen mosolyog? Gondot jelent a mindennapi szájhigiénia az egymásra dőlt fogak miatt? A fogszabályozás hátterében számos ok állhat, ám sokan éppen a várható költségektől riadnak vissza. De vajon érdemes egy egész életet olyan fogsorral leélni, amely miatt nem merünk önfeledten mosolyogni?

Nem csak esztétikai probléma!

A vonzó mosoly nem csak attól függ, hogy egészségesek-e fogaink, vagy azok mennyire fehérek, hanem a fogsor szabályosságán is sok múlik. Ugyan sokan csak egyfajta esztétikai hátrányként tekintenek az egymásra dőlő fogakra, vagy a frontfogak esetében látható hézagokra, mégis tény, hogy egészségügyi hátrányokkal is járhat a szabálytalan fogsor. A jelentős fogközök csak a rágás hatékonyságára nyomhatják rá a bélyeget, de ha egymásra dőlnek a szomszédos fogak, az bizony nagyon meg tudja nehezíteni a mindennapi fogmosást. A megfelelő tisztíthatóság hiányában fogszuvasodás alakulhat ki, amely kezelés hiányában gyökérkezeléssel is végződhet vagy akár az érintett fogak kihúzásával is járhat. A nehéz tisztíthatóság másik velejárója a fogkőképződés és a következményes ínygyulladás és fogágybetegség kialakulása. A fogágybetegség ínyvérzéshez, kellemetlen lehelethez, a fogak meglazulásához és súlyos esetben fogelvesztéshez is vezethet.

 

Fogszabályozás árak felnőttként

Minden felelősen gondolkodó szülő számára fontos, hogy gyermekét időben hozzászoktassa a rendszeres fogorvos látogatáshoz. Ez nem csak azért lényeges, hogy ne alakuljon ki benne félelem a helyzettől, és így a fogak épsége egy életen át megőrizhető legyen, hanem az esetlegesen aktuálissá váló fogszabályozás apropóján is. Ha gyermekkorban mégsem került volna sor a kezelésre, akkor felnőttként sincs késő a fogszabályozás előnyeit választani. Mivel azonban felnőttként már jó eséllyel lehetnek szuvas, vagy egyéb, kezelésre váró fogak, ezért a fogszabályozás előtt ezeket mindenképpen rendbe kell tenni. A fogpótlásokat (híd illetve implantátum a hianyzó fogak helyettesítésére) ezzel szemben csak és kizárólag a fogszabályozás után szabad elkészíteni. Az előzőekben említett beavatkozások árával is érdemes kalkulálni, abban az esetben, ha fogszabályzó készüléket szeretnénk.

 

Rendszeres fogorvos látogatás

A fogszabályozás árak kalkulálásakor nem csak a személyre szabott készülékkel kell számolni, hanem az utána következő időszak jelentette kiadásokkal is. Mivel átlagosan hathetente fel kell keresnünk orvosunkat, így minden egyes alkalom tovább növeli a várható költségeket. Ezen alkalmak költségeit természetesen tartalmazza az árajánlat, így ezekkel pontosan tud kalkulálni a páciens. Viszonyítás képpen, egy 2 éves kezelés során, 6 hetes vizitekkel számolva, ez körülbelül 15 alkalmat jelent. S hogy erre miért van szükség? A fogak, a szabályozás során, szépen lassan vándorolnak a kívánt irányba. Az aktuális helyzetnek megfelelően azonban rendszeresen szükség van a fogszabályozó készülék állítására (aktiválására). Ilyenkor sok feladatot kell megoldani, például kicseréljük a készülékben lévő drótot (ívet), zárjuk a fogak között lévő hézagokat vagy éppen speciális gumihordást tanítunk meg a páciensünknek.

 

Konzultációs és röntgenezési költségek

Azzal legtöbben tisztában vagyunk, hogy a fogszabályozó készülék felhelyezése előtt szükség van fogröntgenre. Panoráma röntgen (OP) minden esetben kell, sokszor egy különleges, oldalirányú felvételt (teleröntgen) is készítünk és speciális esetekben akár 3 dimenziós röngen (CT) is szükség lehet a pontos kezelési terv elkészítéséhez. Ez azt a célt szolgálja, hogy a szakember minél pontosabb képet kaphasson a fogsor állapotáról, állásáról, az állcsontok helyzetéről és a állcsontokban lévő fogak pontos pozíciójáról. A szabályozás évei alatt is lényeges azonban, hogy meggyőződjön a fogak egészségéről, az esetlegesen fellépő fájdalmak okáról, és természetesen a szabályozással elért eredményekről. Mivel a képalkotó eljárások költséget jelentenek a klinika számára, ezért a fogszabályozás árak a röntgenek díjaival is emelkednek. A jó hír azonban az, hogy ezek a költségek elenyésző hányadát teszik ki a teljes beavatkozás árának.

Az ép, egészséges és persze szabályos fogsor számos előnnyel jár a mindennapokban. A vonzó mosoly és a magabiztosság semmihez sem fogható érzése az élet minden területére pozitív hatással van, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a fogsor külső megjelenésére. Mivel a szabálytalan fogsor egészségügyi kockázatokat is hordoz magában, ezért a viszonylag magas fogszabályozás árak ellenére is megéri szabályozatni fogsorunkat, hiszen rengeteget nyerünk a kezeleléssel.

 

Kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot fogászati ellenőrző vizsgálatra a Budapest 2. kerületi fogászat elérhetőségei egyikén, vagy tekintse meg árainkat!