A fogászati beavatkozásoktól tartók sokszor hinni szeretnének abban, hogy a fogkő magától leesik. Tény azonban, hogy attól csak szakember szabadíthat meg, viszont fájdalommentesen és gyorsan. A fogorvosok folyamatosan hangsúlyozzák a rendszeres fogorvosi kontroll fontosságát. Ezt nem csak esztétikai okok indokolják, hanem a fogak hosszú távon is megőrizhető egészsége.

Megfelelő szájhigiénia a megelőzés szolgálatában

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szájhigiéniára való odafigyelés fontosságát. Ezzel megelőzhető, hogy a fogak felszínén vékony réteget képezzen a lepedék. Sajnos a fogkőtől már egy egyszerű fogmosással biztosan nem szabadulhatunk meg. Mivel esélytelen, hogy a fogkő magától leesik, ezért idővel a megfelelő kezelés hiányában egyre nagyobb méreteket ölt majd, magában hordozva az ínygyulladás és a fogágybetegség kialakulásának kockázatát. Ez utóbbi különösen veszélyes, hiszen idővel akár a saját fogak elvesztéséhez és komoly gyulladásos folyamatokhoz vezethet.

Meszes plakk a fogakhoz tapadva

A fogkő tulajdonképpen nem más, mint a nyálból illetve a vérből kicsapódó ásványi anyagok megkövült változata. A sárgás-barnás fogkőben magtapadó baktériumok a fog tartószöveteit támadják. Mivel a kialakuló fogkő egész szorosan a fog felszínéhez tapad, így azt fogkefével vagy fogselyemmel lehetetlen eltávolítani. Kár lenne azt hinni, hogy a fogkő magától leesik, ezért érdemes szakember felkeresni az eltávolítás céljából.

A fogkő nem esik le magától, inkább bízza szakemberre annak leszedését!

Ahelyett, hogy azt várná, hogy a fogkő magától leesik, inkább forduljon még időben szakemberhez az eltávolítás érdekében. Egy speciális, ízesített zselével elzsibbasztja az orvos az ínyt, így teljesen fájdalommentesen történik a fogkő eltávolítása. Ehhez egy korszerű, ultrahangos frekvenciát alkalmazó berendezést használ, amely kíméletesen távolít el minden fogkövet. A magas nyomású sóoldat az elszíneződések ellen bizonyul remek fegyvernek, a végeredmény pedig nem más, mint esztétikus, fogkőmentes fogsor. A fogzománc felszínét egyébként polírozással varázsolja a fogorvos egyenletessé, ezzel megakadályozva azt, hogy a fogkő ismételten felüsse fejét. Természetesen a megelőzéshez kiemelt jelentőséggel bír a legalább félévenkénti fogorvosi látogatás, valamint az otthoni szájhigiéniára való odafigyelés.

A fogászati beavatkozásoktól tartók szeretnek hinni abban, hogy a fogkő magától leesik, vagy bármilyen házilagos módszerrel lehet tenni ellene. Tény azonban, hogy az interneten elterjedt házi praktikák nem alkalmasak a fogkő eltávolítására, sőt, akár kárt is okozhatunk például a szódabikarbónás fogmosással. Ha nem szeretné, hogy a szakértelem hiánya miatt sérüljön a fogfelszín, és minden tekintetben profira bízná magát, akkor érdemes a rendelőben végzett eljárást választania. A Netfog Fogorvosi Rendelő weboldalán részletes információkat tudhat meg a fogkő eltávolítás menetéről és a felhasznált technológiáról.

Fontos tudni, hogy a fogkő gyakran jár ínyvérzéssel és kellemetlen lehelettel. Tény azonban, hogy nem minden esetben észlelhető egyértelműen jelenléte, ugyanis akár az íny alatt is kialakulhat az. A fogkő felismerése és időben történő kezelése hozzájárulhat ahhoz, hogy sikerüljön elkerülni a fogágybetegséget és annak minden egészségügyi kockázatát. Ahelyett tehát, hogy abban reménykedne, a fogkő leesik magától, inkább válassza a profi segítséget!

Ha szeretne megszabadulni a fogkőtől, kattintson az alábbi linkre és kérjen időpontot fogkőleszedésre!