Bár még ma is sokan ódzkodnak a fogorvos szó hallatán, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy milyen rettenetes, kínzó fájdalmat tud okozni egy-egy szuvas fog és egyre több helyen esik szó arról, hogy milyen életmódbeli, vagy akár egészségügyi nehézségeket okozhat a kezeletlen foghiány. Ráadásul a fogorvoslás egy folyamatosan fejlődő tudományág, amely ma már roppant korszerű, fájdalommentes és tartós – akár életre szóló – megoldásokat kínál az ilyen esetekre is.

A hagyományos fogpótlási eljárások kora lejárt és helyét átvette az implantátumok alkalmazásának ideje. Ezen módszer lényege, hogy az eltávolított foggyökér helyére egy titánból készült implantátum kerül, amit körbenő a körülötte lévő csontszövet, és ilyen módon rögzül. Később az orvos az implantátumhoz rögzít egy porcelán koronát, amely tökéletesen utánozza az eredeti fogakat.

Implantátummal történő fogpótlás esetén alapvetően két területről beszélhetünk. Az egyik a részleges foghiányesetén (egy vagy több fog hiányzik a páciensnél) vagy teljes fogsor pótlására alkalmazható eljárás, a másik terület pedig a protézisrögzítés, ahol teljes kivehető műfogsor készül és azt mini titán implantátummal rögzítik. Az alábbiakban bemutatjuk a titán implantátumokkal történő fogpótlás népszerű lehetőségeit:

Egy fog pótlása normál titán implantátummal és ráhelyezett koronával

gyökér beültetése egyszerű esetben 30-45 percet vesz igénybe, amiből általában 15 percig tart az előkészítés és az érzéstelenítés. A beültetés során a fogorvos egy apró metszést ejt az ínyen, majd kialakítja a gyökér helyét az állcsontban, ezután becsavarja az implantátumot, végül összevarrja az ínyt. Mindebből a páciens az érzéstelenítés miatt garantáltan nem érez semmit és az egész nem tart tovább 15-20 percnél. Három hónap pihentetés után az orvos feltárja a beültetett gyökeret, majd felhelyezi rá a felépítményt, és kialakítja az ínyszélt. Az íny gyógyulása után kb. egy héttel lenyomat készül a fogsorról, aminek alapján a fogtechnikus elkészíti a porcelán koronát. Három-négy nappal később a kész koronát felragasztják a beültetett gyökérre, és az új fog máris úgy használható, mint az eredeti.

Több, egymás melletti hiányzó fog pótlása normál titán implantátummal, hidakkal, koronákkal

Több fog pótlásaA szokásos vizsgálatokat és tervezést követően beültetésre kerülnek az implantátumok, melyekre egyaránt lehetséges szóló koronákat és hidat készíteni, tehát több egymás melletti fog hiánya esetén nem feltétlenül szükséges minden elvesztett fog helyére külön implantátumot ültetni. A gyógyulási időt követi az ínyformázás, végül pedig lenyomat készül a beültetett implantátumokról, valamint a megfelelő implantátum fejrészek kiválasztásával és fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a teljesen élethű fogpótlást.

Teljes fogsor pótlása normál titán implantátummal, hidakkal, koronákkalTeljes fogsor pótlása

Az eljárás lényege, hogy a több ponton elhelyezett fogászati implantátum biztosítja a felső- vagy alsó fogsor stabilitását. Végeredményként a saját fogakkal szinte egyenértékű rögzített, nem kivehető fogpótlást kap a páciens.

Teljes fogpótlás kivehető műfogsorral és mini implantátummal

kivehető fogsor, főleg ha az összes fog hiányzik, számos kellemetlenséget okozhat. Ez elsősorban abból adódik, hogy a fogsor számára semmilyen kapaszkodó nem marad a szájban, ezért beszédkor, evéskor, nevetéskor elmozdul, megbillen. Kimondottan erre a célra fejlesztették ki a mini titán implantátumokat. Természetesen, a teljes művelet érzéstelenítéssel kezdődik. Ezután nagyjából egy-másfél óra alatt beültethető a szükséges számú implantátum. A beültetést követően a régi fogsor azonnal visszahelyezhető, de a rögzítő elem felhelyezésével általában három hónapot várni kell, nehogy a frissen behelyezett gyökér elmozduljon. Az eljárásnak köszönhetően ma már műfogsorral is lehet teljes értékű életet élni, csak gondoskodni kell annak megfelelő rögzítéséről. Idősebb páciensek között kifejezetten kedvelt eljárás.

A titán implantátumokkal történő fogpótlás olyan életre szóló megoldás, ami számtalan pozitív hatással jár. Garantálja a jobb életminőséget, hiszen a páciens újra önbizalommal telten vehet részt a magán-, társasági- és szakmai életében. Egy rögzített fogsorral magabiztossá válhat beszéde, mosolya és a felhőtlen étkezés örömeiről sem kell lemondania.

Ha szeretné Ön is visszakapni ellenállhatatlan mosolyát, a stabil fogsor, a felhőtlen nevetés és a jó rágás örömét, kattintson a lenti gombra és jelentkezzen egy minden kellemetlenségtől mentes állapotfelmérésre!

Nálunk, a Netfog Fogorvosi Rendelőben, már az első vizsgálaton is a specializált fogorvos kollégánkkal találkozik, aki majd a kezelést végzi. Ennek köszönhetően azonnal meg tudják beszélni a lehetséges megoldásokat és az orvos összeállítja az Ön részletes kezelési tervét.