Ebben a cikkben a fogkő fogalma körüli kérdéseket szeretném megválaszolni, és a hiedelmeket, tévhiteket eloszlatni, mindezt teljesen közérthető formában és szakzsargontól mentesen.

Mi az a fogkő?

A fogkő elsődlegesen a nyálból, vagyis tulajdonképpen a nyálból a fogak felszínére kicsapódó kalcium sókból, alakul ki. Ezt nevezzük íny feletti fogkőnek, és megjelenésében sárgás-fehéres színű. Mivel mikroszkopikus szerkezete üreges, így a baktériumok könnyedén megtapadnak és szaporodnak benne. Ez rövid távon ínygyulladást okoz. Mivel a gyulladt íny vérzik, kialakul a fogkő másik fajtája az íny alatti fogkő. Ez megjelenésében szürkés-feketés színű, és nem a nyálból, hanem a vérből alakul ki.

Milyen problémákat okozhat a fogkő?

A fent leírtak fényében már világossá válik, hogy amíg a fogkőleszedést nem végezzük el, addig a fogkőképződés folyamata erősíti önmagát. A baktériumokkal szemben a szervezet immunsejtjei felveszik ugyan a küzdelmet, de sajnos pont ennek a harcnak a során pusztítják el a fogak körül elhelyezkedő csontot. Ezt az állapotot nevezzük fogágybetegségnek. Amennyiben a fogágybetegség évekig fennáll, úgy a csontpusztulás olyan mértéket ölt, hogy a fogak valóban mozgathatóvá válnak, és a páciens bizony előbb vagy utóbb elveszíti őket. A dolog pikantériája, hogy az ínyvérzésen és a rossz szájszagon kívül sokáig más tünete nincs a problémának, mivel a krónikus gyulladás ritkán jár jelentős fájdalommal. Érdemes még megemlíteni, hogy ez a hosszú távon fennálló gyulladás sajnos a szervezet távolabbi részein is tud problémákat okozni. Kiterjedt kutatások a fogágybetegséget összefüggésbe hozták többek között például ízületi megbetegedésekkel, szívproblémákkal, meddőséggel és a hajhullással.

Miért alakul ki a fogkő?

Végre valami, ami miatt tényleg okolhatjuk a genetikát! Nyálunk összetétele és az immunrendszerünk védekező képessége valóban öröklött tulajdonság. Tény az is, hogy míg vannak szerencsés emberek, akiknek sohasem alakul ki fogköve, addig másoknak gyakran el kell járniuk fogkőleszedésre. Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy a megfelelő fogápolással csökkenthető a fogkőképződés és az ínygyulladás is kontroll alatt tartható.

Eltávolítható e otthon a fogkő?

Minden hiedelem és marketinges ígéret ellenére sajnos az a helyzet, hogy a fogkövet csak speciális eszközökkel, a fogorvosi rendelőben lehet eltávolítani.

Milyen gyakran kell fogkőleszedésen megjelenni a rendelőben?

A millió dolláros kérdés! A válasz pedig páciensenként eltérő. Van olyan, akinek pár évente elég leszedni a fogkövét, súlyos esetekben viszont 3 havonta visszarendeli az orvos a pácienst kezelésre.

Fájdalmas e a fogkőleszedés?

Sajnos igen. Hazugság lenne azt mondani, hogy semmit nem érez az ember miközben szedik a fogkövét. Érzéstelenítő zselék használatával csökkenthető a kellemetlenség (ezt a Netfog Fogorvosi Rendelőben minden esetben alkalmazzuk is), illetve érzéstelenítő injekcióval teljes fájdalommentesség is elérhető igény szerint. Tény az is azonban, hogy minél gyulladtabb az íny annál jobban fáj a fogkőleszedés, ezért is érdemes rendszeresen elvégezni azt, mert így sok fájdalomtól kímélhetjük meg a pácienst.

Hogyan történik a fogkő leszedése?

A fogkő eltávolítása a modern fogorvoslásban már gépi eszközzel történik. A fogkő leszedő műszer vége ultrahangos (30000 percenként) frekvencián rezegve akkora energiát ad át a víznek, hogy oxigén atomok szakadnak ki belőle. (A mellékelt fényképen látható hogyan porlasztja a vizet a gép.) Ezek a felszabaduló részecskék bontják meg a fogkő szerkezetét, eltávolítva ezzel a fog felszínéről. Ez a magas rezgésszám magyarázza részben a beavatkozással járó fájdalomérzetet, hiszen a műszer vége, a vízhűtés ellenére is, felmelegszik. A hőhatásra pedig a fogban fájdalomérzet keletkezik. A gép teljesítménye változtatható, így minimálisra csökkenthető a kellemetlenség. Fontos megjegyezni, hogy a folyamat során a fogak felszíne a legkisebb mértékben sem sérül. A mechanikai behatás miatt az íny gyakran vérzik és érzékeny a fogkő eltávolítását követően, ez azonban gyorsan elmúlik, és az íny visszanyeri természetes feszességét, halvány rózsaszín színét és egészségét.

Miért van szükség polírozásra a fogkő eltávolítását követően?

A fogak felülete érdes marad a felrakódások és a mikroszkopikus méretű egyenetlenségek miatt. Ezek eltávolításával tesszük simává a fogak felszínét, így a frissen képződő fogkő nehezebben tud megtapadni, és később alakul ki újra. További előnye még, hogy az elszíneződéseket is leszedi, így a fogak esztétikusabbak lesznek. Régebben polír kefével (hasonló egy elektromos fogkeféhez) és polír pasztával végeztük. A modern eljárás a magas nyomású víz és só keverékével történő úgynevezett porpolír. A Netfog Fogorvosi Rendelőben az utóbbi eljárást alkalmazzuk.

Ha szeretné megismerni az eljárást, Kattintson ide, a fogkő eltávolítás oldalhoz!

Vagy kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot fogkő eltávolításra a Budapest 2. kerületi fogorvosi rendelőnkbe!