Sokféleképp jelentkezhetnek a fogfájás típusai, ám a probléma minden esetben arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy fogorvosi kezelésre van szükség. A meleg éppen úgy hatással lehet a sérült fogra, mint a hideg, de akár étkezés közben is szembesülhetünk fájdalommal. A spontán megfájduló fogak jelezhetik azt is, hogy nem látható megbetegedésről van szó, és a gyökereknél akár baktérium gócok is lehetnek. A fogfájás típusai szerint lehet éles, tompa vagy lüktető fájdalom. Lássuk, mikor jelentkeznek ezek és mire utalhatnak!

Éles fájdalom: kevésbé veszélyes, mint a tompa!

A fogak éles fájdalma utalhat arra, hogy letört egy fog, vagy fogszuvasodás jelentkezik az íny vonalánál. Az ilyen fognyaki szuvasodás mellett a rosszul felhelyezett korona vagy tömés is állhat a háttérben. Nem ritka, hogy a fogcsikorgatás hatására éreznek a páciensek éles fájdalmat, de a hideg és a meleg italok, ételek fogyasztásakor szintén jelentkezhet a fájdalom. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogfájás típusai közül ez általában egyszerűen kezelhető, hiszen nem egy veszélyes állapotról van szó esetében. A fogpótlás vagy tömés helyreállításával azonnal elhárítható a probléma.

A fogak túlérzékenységéből adódó éles fájdalom ellen a legtöbben a fogápolási szokások megváltoztatásával tehetünk. Nem ritka, hogy egy puhább sörtéjű fogkefe, vagy az érzékenységet megszüntető fogkrém segíthet a problémán. Ha a fogtömés után néhány napig jelentkezik még az éles fájdalom, az normálisnak számít, viszont, ha ez tovább fennáll, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

A fogfájás típusai: tompa fájdalom

Nagyobb a probléma akkor, ha tompa fájdalommal szembesülünk, ez ugyanis rendszerint arra utal, hogy az ideg károsodott. A fogfájás típusai közül ez a fajta akár hetekig is eltarthat és a hideg, meleg ételek, italok csak fokozzák a problémát. Nem ritka, hogy éjszaka ébredünk fájdalomra, és érintésre is fájdalommal reagál az érintett fog.

A tompa fájdalom hátterében egyébként rendszerint fogszuvasodás áll, ami már elérte a fogideget is. A szakemberek ilyenkor általában a gyökérkezelés mellett teszik le a voksot, ennek köszönhetően ugyanis megmenthető a páciens saját foga, és nem lesz szükség fogpótlásra.

Problémák a bölcsességfoggal

Szintén tompa, elhúzódó fájdalmat okoz a helytelen irányba növő bölcsességfog. Napjaink emberének erre a leghátsó fogra tulajdonképpen már szüksége sincsen, ezért nem véletlen, hogy az orvosok a rossz irányba növő, vagy előtörni képtelen fogat eltávolítani javasolják. A bölcsességfog sok esetben egészen egyszerűen helyhiány miatt nem tud megfelelően előtörni, ha pedig ferdén nő, akkor a fogsor egészére hatással lehet, és persze fájdalmat okozhat. Az ilyen jellegű fájdalom a torokra is kisugározhat, megduzzadhatnak a nyirokcsomók, sőt, akár szájzárat is kaphat a páciens. Jobb tehát minél gyorsabban a végére járni a dolognak. A Netfog Fogorvosi Rendelőben szájsebészeti beavatkozás keretein belül, fájdalommentesen szabadulhat meg a problémás bölcsességfogtól.

Lüktető fájdalom

Ha intenzív, lüktető fájdalmat érzünk, akkor valószínűleg valamilyen gyulladásról, fertőzésről, esetleg tályogról van szó. Ezek szintén nem gyógyulnak maguktól, így a fogorvos felkeresése nélkülözhetetlen a gyógyulás érdekében. A fogfájás típusai közül ez is megelőzhető azonban a helyes szájhigiéniával és a rendszeres fogorvos látogatással. A megfelelő magánrendelés és az emberközpontú hozzáállás segíthet akár a korábbi rossz tapasztalatokat is felülírni.

Ha szeretne gyorsan megszabadulni a fogfájástól, kattintson az alábbi linkre és kérjen időpontot egy kötelezettségektől mentes állapotfelmérésre!