A fogorvosláson belül külön tudományágat képvisel a megelőzés (prevenció) témaköre. Az egyetemen is külön tárgyként oktatják és nem véletlenül. Bár már rendkívül magas szinten áll a fogorvostudomány a fogászati problémák kezelés terén, azért mégiscsak az a legegyszerűbb, ha megelőzzük a bajt.

A legtöbb ember csak ingatja a fejét, amikor a fenti okfejtést olvassa. Senki sem megy szívesen a fogorvosi rendelőbe, főleg nem önként, pláne nem fél évente! Pedig ha ezt az egyszerű szabályt mindenki betartaná, akkor sokkal kevesebb kellemetlenség érné a pácienseket.

Miért is fontos a betegségek és az azokat megelőző állapotok felismerése? A fogszuvasodásról már mindenki hallott és nem nehéz azt sem belátni, hogy egy kisebb lyukat könnyebb betömni, mint egy nagyot. A nagy üregek ellátása során pedig, sajnos, akár gyökérkezelésre is sor kerülhet. A gyökérkezelt fogakat szintén kontroll alatt kell tartani, mert gyökerükön bármikor kialakulhat gyulladás, extrém esetben akár ciszta is. (Itt megemlíteném a röntgenfelvétel jelentőségét, hiszen ezeket a gyulladásokat másképp nem is lehet diagnosztizálni, mivel nem okoznak fájdalmat.) Bizonyos esetekben az ilyen súlyosan beteg fogakat el is kell távolítani. Láthatjuk a leírtak alapján, hogy milyen könnyen eljutottunk egy későn felismert fogszuvasodástól a foghúzásig, pedig mindez megelőzhető lett volna rendszeres kontrollvizsgálatokkal.

A fogeltávolítás kapcsán vezetném be következő fontos témánkat. Amikor kiveszünk egy fogat, azt általában pótolni kell (kivéve, ha tejfogról vagy bölcsességfogról van szó). A fogpótlások elkészítése vagy implantátum behelyezése pedig nem olcsó mulatság. A megelőzés másik nagy előnye tehát, hogy a páciens sok pénzt tud megspórolni segítségével. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy minek is kell pótolni egy olyan fogat, aminek a hiánya se különösebb esztétikai (például hátsó fog), se nagyobb rágási (vannak még mellette fogak) problémát sem okoz. Szögezzük le, hogy ezek a problémák csak rövid ideig nem jelentkeznek a foghúzás után. Hosszú távon számolnunk kell azonban a szomszédos és a szemben lévő fogak elvándorlásával, ami már problémákat fog okozni, ráadásul a jövőbeni fogpótlás elkészítését is megnehezítheti, vagy akár meg is akadályozhatja. Érdekes dolog, hogy egy időben és megfelelően elkészített fogpótlás is a prevenció eszköze lehet.

Érdemes kitérni a fogágybetegség témakörére is. A fogkő önmagában nem tűnik veszélyesnek, pedig több fogat veszítenek el miatta az emberek, mint bármilyen más fogászati megbetegedés miatt. Nagyon fontos a fogkő rendszeres eltávolítása, hiszen lukacsos szerkezetében vígan tenyésznek a baktériumok. Ezekkel a kórokozókkal veszi fel a harcot az immunrendszer, sajnos eközben végérvényesen elpusztítja a fogak körül elhelyezkedő csontot is. Nem mellékesen szájszagot, ínyvérzést és fájdalmat is okoz a fogkő.

Van egy vicces mondás az egyetemen: „minden fog végén egy ember lóg”. A viccet félre téve el kell ismernünk azonban, hogy nagy igazság van ebben, hiszen a szájüregben és a fogakban zajló kóros folyamatok káros hatással lehetnek egész szervezetünkre. Gondoljunk csak a hajhullásra, ízületi fájdalomra vagy épp az arcüreg gyulladásra. Ezeket és még sok más panaszt is okozhat egy rossz fog.

Mit tehet tehát az, aki e cikken felbuzdulva tenni szeretne fogai egészségéért? Keresse fel a Budapest 2. kerületi Netfog Fogorvosi Rendelőt és vizsgáltassa meg fogait! Abban az esetben pedig, ha valamilyen elváltozásra derül fény, akkor azt érdemes mihamarabb megcsináltatni.

Kattintson az alábbi linkre és kérjen időpontot egy kötelezettségektől mentes ellenőrző vizsgálatra!