Fogazatunk nem csupán az étkezésünkre van hatással, hanem befolyásolja az arcunk harmóniáját és esztétikáját is. Tehát már egy fog elvesztése is jelentős egészségügyi-, életminőségbeli változásokkal járhat. A fájdalommentes fogászat fénykorában azonban könnyedén, gyorsan és mindenféle kellemetlenségek nélkül orvosolhatóak ezek a problémák. Ismerjük meg kicsit jobban a két népszerű fogpótlási eljárást, a fogkoronát és a foghidat.

Fogászati korona, híd

Amennyiben csak egy-egy különálló fogat kell rekonstruálnunk, akkor a fogászati korona jelenti a megoldást számunkra. Ha viszont nagyobb a foghiány, akkor alkalmazzuk a fogászati hidakat.

Az esztétikus fogpótlás királya: a korona

Fogkoronáról akkor beszélünk, amikor a felépítmény egy fogra készül el, hogy védelemként szolgáljon a számára. Ezt a módszert elsősorban a gyökérkezelt fogaknál alkalmazzák, illetve olyan esetekben, amikor töméssel már nem lehet kifogástalanul helyreállítani a fog esztétikáját. A fogkoronákat cirkónium (fémmentes) és porcelán (fémkerámia) korona típusokba csoportosítják.

A cirkónium korona

A cirkónium korona egy speciális CAD/CAM technológiával készülő fogpótlás, amely a ma létező legmodernebb számítógépes technikát alkalmazza. A cirkónium maximálisan fémmentes, így nem allergizál és tökéletesen utánozza a valódi fogak megjelenését, esztétikáját.

Fogkoronákhoz előkészített fogak a szájüregben A beragasztott koronák
Fogkoronákhoz előkészített fogak a szájüregben A beragasztott koronák
Cirkónium fogkoronák a gipszmintán Két népszerű fogpótlási eljárás: fogászati korona és híd
Cirkónium fogkoronák a gipszmintán Két népszerű fogpótlási eljárás: fogászati korona és híd

A porcelán korona

Napjaink legnépszerűbb fogkorona típusa a porcelán korona egy vékony fémvázra égetett porcelán fogpótlás, ami tartós eredményt ad. Esztétikai minőségében nem éri el a cirkóniumét, ugyanakkor költséghatékonyabb megoldás és az eredeti fogszínhez nagyon hasonló pótlást lehet választani.

Fogászati hidak

Ha egymás mellett lép fel egy vagy több foghiány, akkor már csak a fogászati híd jelenthet megoldást. Akárcsak a koronáknál, itt is a cirkónium és a porcelán a két sztenderd. Úgy, mint a szóló koronáknál, itt is lehetőségünk van cirkóniumból vagy fémkerámiából elkészíteni. A fogászati híd, struktúráját tekintve fogkoronákból áll. A meglévő fogak és a rájuk kerülő koronák a híd pillérei, melyek a teljes hidat, és a hiányok pótlására szolgáló hídtagokat tartják. A fogra épülő hídhoz a hidat tartó ép fogak felszínének lecsiszolása szükséges, hogy az illesztés minél tartósabb és pontosabb legyen.

A koronás vagy hidas fogpótlás előnyei:

– Magasabb életminőség
– Megnövekedett önbizalom
– Pozitív esztétikai változás
– Magabiztosabb beszéd
– Könnyebb, zavartalan étkezés
– Javuló ízérzékelés és emésztés
– A meglévő fogak elmozdulásának megakadályozása
– Harapási rendellenességek kialakulásának megelőzése

Nagyobb foghiány esetén is létezik jól használható fogpótlás?

Természetesen ma már bármilyen foghiány pótlására létezik modern, esztétikus, az eredeti fogakkal megegyező kinézetű és értékű vagy akár még szebb megoldás. Készíthető részleges fogsor, teljes kivehető műfogsor és az implantológia modern vívmányainak köszönhetően rögzített fogpótlások is készíthetők.

Ha Önnek is szüksége van egy vagy több foghiány, akár teljes fogsor pótlására, kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot elérhetőségeink egyikén állapotfelmérésre a fogpótlás specialistánkhoz!