A fogkorona levétele rendszerint akkor történik meg, ha a korábbi koronát szeretnénk korszerűbb, esztétikusabb darabra cserélni. Az egészséges, teljes fogsor nélkülözhetetlen a vonzó megjelenéshez. A napjainkban oly fontos magabiztosságra is rányomhatja a bélyegét az, ha elégedetlenek vagyunk fogainkkal. Ugyan a korszerű fogászat egyik alapelve, hogy a szakemberek igyekeznek megmenteni a saját fogakat, de előfordulhat, hogy ez nem lehetséges. A fogkorona nem csak a foghiány pótlására alkalmas azonban, hanem kiváló döntés lehet sérülések helyreállításakor, vagy a foghíd szerves részeként történő alkalmazáskor.

Fogkorona, a népszerű fogpótlás

A fogkorona célja tehát nem más, mint a fog hiányzó részének pótlása, valamint a további romlás megelőzése. Gyakran esik rá a választás gyökérkezelt fogak esetében is, de minden esetben fogtechnikai laborban készül el a pótlás váza, majd az előzetes próba után véglegesíti azt a szakember, és végül az orvos ezt fogja beragasztani.

Napjainkban többféle alapanyag is használható fogkorona készítéséhez. A fémvázra égetett kerámia nem csak tartós, de esztétikus és kétségkívül gazdaságos megoldásnak is számít. Az aranyvázra égetett kerámia kifejezetten szövetbarát alapanyag az arany miatt, de hátulütője is ebben rejlik, ugyanis a nemesfém alkalmazásánál fogva igen költségesnek bizonyul. A cirkónium váz nagy népszerűségnek örvend napjainkban, hiszen fémmentes fogpótlásként áll rendelkezésre. Már az alapváz is fehér, így rendkívül esztétikus végeredményt kaphatunk esetében, bár kétségkívül magasabb áron.

Korszerű fogkorona alapanyagok

Évekkel ezelőtt általában fémvázas koronákat használtak műanyag leplezéssel. A fogászati technológia fejlődésével azonban olyan korszerű anyagok is felhasználásra kerülnek már, amelyek a korábbi koronáknál esztétikusabb látványt ígérnek. Nem véletlen, hogy egyre többen döntenek az akár évtizedekkel ezelőtt felhelyezett korona cseréje mellett. Ehhez mindenképpen szükséges a korábbi fogkorona levétele.

Fogkorona levétele fájdalommentesen

A páciensek gyakran érdeklődnek az iránt, hogy a fogkorona levétele jár-e bármilyen fájdalommal. A Netfog Fogorvosi Rendelő segítségével megtudhatja, hogy mire számíthat a korona cseréjekor. Az érzéstelenítésben zajló folyamat során elsőként átvágja a szakember a régi koronát, majd leemeli azt a fogról. Természetesen az orvos megvizsgálja az alatta levő fogcsonkot, hogy milyen állapotban van az, és szükséges-e bármilyen beavatkozás. A legtöbbször a fogkorona levétele után a fogcsonk csiszolható, majd arra új, esztétikus korona készíthető.

Ideiglenes fogpótlás átmeneti jelleggel

Amikor fogpótlásról van szó, akkor a páciensek számára rendkívül fontos, hogy a csere idejére se maradjanak fog nélkül. Ennek érdekében még a korábbi koronáról lenyomatot készít a szakember annak levétele előtt, és ennek alapján készül ideiglenes korona addig, míg a végleges nem születik meg a fogtechnikai laborban. Ennek köszönhetően nem csak a fogcsonk részesül megfelelő védelemben, hanem a páciensnek sem kell tartania attól, hogy fog nélkül marad.

A fogkorona levétele gyakran éppen azért válik szükségessé, mert fémallergia gondok jelentkeznek. A fémkerámia korona esetében ráadásul előfordulhat, hogy az ínyszél szürkés színt vesz fel. Ennek oka nem más, mint a fémváz, amely ugyan rendkívül erős alapot biztosít, de a porcelán leplezésen átlátszódhat. A megfelelő szakember segítségével sikerülhet megtalálni azt az alapanyagot, amely minden szempontból megfelel a páciens igényeinek.

Ha cserére szorul egy vagy több fogkoronája, kattintson az alábbi linkre és kérjen időpontot Budapest II. kerületi fogorvosi rendelőnkbe!