A fogszabályozás napjainkban teljesen rutinszerű fogászati beavatkozásnak számít, és a felnőttek esetében is gond nélkül lehetőség van rá. A rendezetlen fogsor számos negatívummal jár, ezért megéri akkor is a fogszabályozás mellett dönteni, ha rendszerint másfél-két éven keresztül viselni kell majd a készüléket. Természetesen nem mindegy a kiinduló állapot, de a csontosodási folyamatok lezárulása miatt felnőttként már kicsivel hosszabb idő szükséges a változáshoz, mint gyermekként. Jó hír viszont, hogy a napjainkban elérhető készülékek már egészen diszkrétek, így nem jelentenek problémát a mindennapi használat során.

De mégis miért fontos, hogy rendezett legyen fogsorunk? A témával kapcsolatban egyre többen világosan látják, hogy az esztétikai előnyök mellett egészségügyiekkel is jár az, ha korrigáljuk az egymásra dőlő, ferde fogak, a torlódott fogsort. Sajnos tény, hogy bizonyos esetekben még a szájhigiéniára való fokozott odafigyelés ellenére is szuvasodás jelenik meg. Ennek oka lehet a fogsor rendellenessége, mely lehetetlenné teszi a fogak alapos tisztítását. Akár a rágás hatékonyságára is rányomhatja bélyegét az, ha fogaink nem a megfelelő szögben állnak. Kétség sem férhet tehát ahhoz, hogy a fogszabályozás segítségével kiküszöbölhetjük a genetikai okok, vagy gyermekkori rossz szokások miatt megjelenő egészségügyi kockázatokat.

Kezelési terv, és ami utána jön

A fogszabályozás megkezdése előtt alaposan átgondolt kezelési terv felállítására van szükség. Ehhez röntgenfelvételek készülnek és persze a fogak egészségének aktuális helyzete sem elhanyagolható. Ha bármilyen gyulladásos góc, szuvasodás vagy kezelést igénylő képlet van a szájüregben, akkor mindenekelőtt arra fókuszál a szakember. Amint ezek a problémák kijavítása megtörtént, lenyomatot vesz a fogsorról, ami alapján, bizonyos fogszabályzó készülékek esetén, fogtechnikus készíti el a személyre szabott fogszabályozó készüléket. A lenyomatok alapján készült gipszmintákat a kezelés során is felhasználja az orvos, illetve a kiindulási állapot dokumentációját is szolgálják.

Ezzel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen típusú készülék mellett érdemes dönteni. Felnőttek számára kifejezetten a rögzített fogszabályozó javasolt, hiszen csak ettől lehet várni a kívánt eredményt. Létezik a páciens által kivehető készülék is, de ezt a típus is egész nap kell viselni a sikeres kezelés érdekében. Illetve van még a fogak belső felszínére rögzíthető készülék a maximális esztétikai hatás érdekében. Jó hír viszont, hogy a hagyományos fogszabályozó készülékek is diszkrét megjelenéssel szolgálják ma már a fogsor rendezetté varázsolását.

Fókuszban a szájhigiénia

A rendszeres, alapos fogmosás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Fokozottan igaz ez akkor, ha rögzített készülékkel történik a fogszabályozás. Ilyenkor ugyanis az íny és a felhelyezett brackettek közötti rész tisztítása nehezebb. Nem lehetetlen azonban fogszuvasodás nélkül megúszni a fogszabályozás időszakát, mindössze odafigyelésre, a hagyományos fogmosásnál némileg több időre és persze speciális eszközökre lesz szükség ehhez. Hagyományos illetve elektromos fogkefét is használhatunk, de a speciálisan fogszabályozót viselőknek kialakított fogkefék is fontos szerephez jutnak. Ezeket a speciális fogkeféket a Netfog Fogorvosi Rendelő páciensei ajándékba kapják a fogszabályzó felhelyezésekor. Nyelvkaparóval, vagy a lepedéket megfestő tablettával még hatékonyabbá tehetjük a napi szájhigiéniát. A fogszabályozás során a választott fogorvos részletesen tájékoztatni fog arról, mire érdemes figyelni fogmosás alkalmával, s milyen technikát célszerű alkalmazni.

A fogszabályozás segítségével búcsút mondhatunk a fogak közötti hézagoknak, az egymásra dőlt fogak jelentette esztétikai és egészségügyi problémáknak. Megéri rászánni az időt és az energiát, hiszen végeredményként a szabályos fogsorral együtt a magabiztosság felhőtlen érzését kaphatjuk.

Ha fogszabályozáson gondolkodik, ne várjon tovább! Kattintson az alábbi linkre és kérjen időpontot egy kötelezettségektől mentes állapotfelmérésre a Budapest 2. kerületi, fogszabályozásra specializálódott fogorvosi rendelőnkbe!