A gyermekek fogát szabályozni nem csupán a későbbi vonzó mosoly érdekében fontos, hanem a fogak épségének megőrzése céljából is. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a fehér, szimmetrikus fogsort manapság az ápoltsággal és az igényességgel azonosítják. Sokan vannak, akik már gyermekkorukból jól ismerik a fogszabályozó készüléket. Napjainkban korszerű megoldások közül választhatnak a fogorvosok. Nagyon fontos, hogy minden szülő odafigyeljen gyermeke fogainak állapotára és rendszeres fogorvosi vizsgálatokra vigye őt, hiszen a fogszabályozás gyerekeknek a legjobb választás a későbbi magabiztosság és egészség érdekében…

Mikortól ajánlott a fogszabályozás gyerekeknek?

A leggyakrabban feltett kérdés az szokott lenni, hogy milyen életkorban érdemes elkezdeni a fogak szabályozását. A szakemberek már egészen fiatal korban, akár hat vagy hét évesen is indokoltnak láthatják a megoldást. Ekkor főként az ujjszopásról való leszokásban segíthet a készülék és az úgynevezett nyelvlökéses nyelés megakadályozásában is fontos szerepet játszik a módszer. A fogszabályozás gyerekeknek a fogtorlódás kezelése céljából is remek választásnak bizonyul, hiszen ebben a korban nagyon hatékonyan lehet helyet teremteni a később előbújó maradó fogaknak. Továbbá a gyermek fogazati adottságainak megfelelő készülék segíti az állkapocs megfelelő irányba történő növekedését. A 6-12 éves korban történő fogszabályozás gyerekeknek, már a vegyes fogazat kezelését jelenti, hiszen ebben az életkorban már maradó fogak is megtalálhatóak a szájüregben.

Miért fontos a gyermekkori fogszabályozás?

Nem véletlen szokták a szakemberek gyermekkorban javasolni a szükséges fogszabályozás elvégzését. Amennyiben ez nem történik meg, vagy halogatjuk, úgy a későbbiekben foghúzásra, vagy akár az állkapocs sebészeti átalakítására is szükség lehet ahhoz, hogy a megfelelő eredményt tudjuk elérni a kezeléssel.

Sokan vannak, akik felnőttként sem tudnak magabiztosan mosolyogni a fogakkal való elégedetlenség miatt. Ez megelőzhető akkor, ha a fogszabályozás már gyermekkorban megtörténik. Természetesen nem csak az esztétikai okok miatt érdemes erre figyelni. A ferdén álló, egymást fedő fogak tisztántartása is nehézségekbe ütközik. A szabálytalan fogsor esetében gyakrabban fordulhat elő szuvasodás, fogkőképződés mely kezelés hiányában akár komolyabb fogászati megbetegedésekhez is vezethet. A fogszabályozás gyerekeknek a legjobb választás annak érdekében, hogy a maradandó fogak a megfelelő irányba nőjenek és felnőttként ápolt, szabályos, igényes fogsornak örvendhessenek.

Fontos a körültekintő szakemberválasztás

Ha gyermekek fogászati ellátása kerül szóba, akkor mindenképpen szót érdemel a megfelelő szakember megtalálása. A kicsik számára egyetlen rossz emlék is elegendő ahhoz, hogy a későbbiekben tiltakozzanak minden egyes fogorvos látogatás ellen. S hogy milyen fogszabályozó készülékek mellett szoktak dönteni az orvosok? Kisgyermek korban általában a kivehető készülékek bizonyulnak ideálisnak, a fogváltás időszaka után pedig inkább a felragasztott, állandó típusok kerülnek előtérbe.

Ha szeretn többet tudni a gyermek fogszabályozás lehetőségeit, Kattintson ide a gyermek fogszabályozás oldalhoz!

Vagy kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot egy állapotfelmérő vizsgálatra a Budapest II-ik kerületi fogszabályzásra specializálódott fogászatunkra!