A fogpótlás fajtái ma már széles választékban elérhetőek, így mindenki megtalálhatja az adottságainak megfelelő megoldást. Meddig érdemes a saját fogak megőrzését elsődlegesnek tartani? Létezhet-e olyan helyzet, amikor célszerű inkább a foghúzás mellett dönteni? A szakemberek régóta elsődlegesek tartják azt, hogy olyan kezeléseket válasszanak, amelyek célja a fogmegtartás. Előfordulhat azonban olyan helyzet, amely a húzást indokolja. A nagymértékű fogromlás mellett a foggyökér körüli gyulladás is tipikusan ilyen problémának számít.

Ne maradjon el a fogpótlás!

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hiányzó fogakat célszerű mihamarabb pótoltatni, mivel a foghiány körül elhelyezkedő fogak elmozdulnak Akár már egyetlen fog hiányát is meg lehet érezni, hogy az esztétikai problémákról ne is beszéljünk. Amennyiben több fog is eltávolításra került, úgy csökkenhet a rágóképesség, de akár a beszéden is hallani lehet. A fogpótlás fajtái akkor jutnak szerephez, ha a fogtömés, vagy a nagyobb szuvasodás esetén alkalmazott betétek már nem nyújtanak megfelelő megoldást. A fog eltávolítása után a fogsor állapotának megfelelően kerül kiválasztásra az ideális fogpótlás.

A korona és a híd a legnépszerűbbek

Ezeket nevezzük fix vagy rögzített fogpótlásoknak. Elsősorban esztétikailag kedvezőtlen megjelenésű, például elszíneződött, fogak esetében szokták alkalmazni a fogpótlás fajtái közül a koronát. A fog íny feletti részére ragasztott korona javítja a fog funkcióját és egyúttal megjelenésére is pozitív hatással van, a gyökérkezelt fogakat is ezzel a fogpótlással látjuk el. Amennyiben foghiány pótlása a cél, akkor a híd mellett sokan teszik le a voksot. A hídpillérekre ragasztott koronákkal több fog hiánya is szó szerint áthidalható. A cirkónium hidak nem tartalmaznak fémet, stabil, pontos, nagy teherbírással rendelkező megoldásnak számítanak.

Szabad véges cirkónium hídpótlás a mintán Részleges lemezes fogpótlás a mintán
Szabad véges cirkónium hídpótlás a mintán Részleges lemezes fogpótlás a mintán

Fogászati implantátumok

Gyakran előfordul, hogy nincsen fog, amelyre a hidat rögzíteni lehetne. Azonban nem csak ekkor bizonyul remek választásnak az implantátum, hanem egyetlen hiányzó fog pótlásakor is. A fogpótlás fajtái között egyre nagyobb népszerűségnek örvend az implantáció, mely tartós eredményeket kínál. Még azoknál a pácienseknél is sikeres lehet a beültetés, akik egyébként nem rendelkeznek elegendő csontállománnyal, hiszen ma már lehetőség nyílik a csont pótlására is. Az implantátum beültetése először a műgyökér csontba rögzítésével indul. Amikor a speciális kialakítással bíró mű foggyökér becsontosodva rögzült, arra kerül felhelyezésre a felépítmény és a korona, melyet a fogsornak megfelelő formával és színnel alakít ki a fogtechnikus.

A kivehető fogpótlás fajtái

Kivehető fogpótlásokat akkor készítünk, amikor a páciensnek nincsen elég foga fix fogpótlás elkészítéséhez és valamilyen ok miatt implantátum behelyezése sem lehetséges. Ez előfordulhat teljes foghiány esetén, amikor már minden fog eltávolításra került. Amennyiben a fogív végén lévő fogak hiányoznak (sorvégi hiány), abban az esetben sem készíthető rögzített fogpótlás. A mai modern fogorvoslás lehetőséget biztosít teljesen esztétikus és nagy stabilitással rendelkező kivehető fogpótlások elkészítéséhez, melyek használata kényelmes, és megszokása minimális időt vesz igénybe a páciensek részéről.

Betétek és héjak esztétikai problémák esetén

A fogpótlás fajtái között természetesen megtalálhatjuk az inlay-t illetve onlay-t (összefoglaló nevükön betétek) is, amely kifejezetten akkor ajánlott, ha a szuvas fog a hagyományos töméssel nem lenne eléggé stabil. Ilyenkor a szakember kitisztítja a szuvas részt, majd lenyomatot vesz. A hiányzó fogrész pótlására az ínyhez és a foghoz tökéletesen passzoló betétet készít a fogtechnikus, amit a kialakított üregbe ragaszt a fogorvos. A megoldásnak köszönhetően az eredetihez megtévesztően hasonló fog valósulhat meg. Elülső fogak esztétikai helyreállításához sok esetben használunk héjakat, amiknek fontos szerepe van a mosolytervezés folyamatában is.

Nem érdemes tehát várni az elvesztett fogak pótlásával, ennek ugyanis mind magabiztosságunk, mind rágóképességünk kárát láthatja. A Budapest 2. kerületi Netfog Fogorvosi Rendelőben a felsorolt összes fogpótlást készítjük és egy személyes konzultáció során tájékoztatjuk, hogy melyik típus lenne a legmegfelelőbb az Ön számára.

Kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot egy kötelezettségektől mentes állapotfelmérő vizsgálatra!