A kesze-kusza fogsor nem csak esztétikailag kellemetlen, de komoly étkezési, életminőségbeli problémákat is okozhat. Sokan mégis hezitálnak, ha arról van szó, hogy felnőtt fejjel fogjanak bele a fogszabályozásba. Pedig ez ma már egy teljesen hétköznapi fogászati eljárás, melynek köszönhetően a rosszul elhelyezkedő fogakat a megfelelő pozícióba állítják. Itt az ideje, hogy eloszlassuk a felnőttkori fogszabályozással kapcsolatos félelmeket és tévhiteket.

„Ebben a korban már ciki a fogszabályozás!”

Biztosan állíthatjuk, hogy felnőtt korban sem ciki a fogszabályozású. Sőt! Az egészségtudatos életmód térhódításával a fogszabályzó mára az önfejlesztés, a minőségi életre való törekvés szimbóluma lett. Így aztán nemhogy rejtegetni nem kell a fogszabályzót, de a merészebbek bátran hangsúlyozzák is, és a saját személyiségükre szabják. Annak sem kell ugyanakkor félnie, aki diszkrécióra vágyik. A teljesen láthatatlan fogszabályzás lényege, hogy a fogak belső oldalára ragasztják fel a készüléket, így abból a külső szemlélők semmit sem vesznek észre.

Esztétikai kifogások

Szerencsére a hagyományos, fémszínű, drótkerítésre hajazó fogszabályzók kora leáldozott. A modern fogászati technológiáknak hála a fogszabályozás jóval esztétikusabbá, szinte észrevehetetlenné vált. A régi fém fogszabályzók sokaknál problémát okoztak kinézetük, vagy esetleges fémallergiájuk miatt. A fogorvosok ma már nem alkalmaznak allergizáló anyagokat – így a fémallergiások is nyugodtan választhatnak fémmentes fogszabályozó kezelést. A modern fogorvoslásban rendelkezésünkre állnak átlátszó (zafírkristály) rögzített fogszabályzók, láthatatlan műanyag sínek (aligner) és a fogak belső felszínén elhelyezkedő (incognito) fogszabályzók is.

Fém és esztétikus brackett (fogszabályzó készülék része) felnagyítva Láthatatlan fogszabályzó sín (aligner) külön és a mintára helyezve (fogakon)
Fém és esztétikus brackett (fogszabályzó készülék része) felnagyítva Láthatatlan fogszabályzó sín (aligner) külön és a mintára helyezve (fogakon)
A fogszabályozáshoz hazsnált szuperrugalmas ívek meghajlítás után visszanyerik eredeti (fogív) alakjukat Fogszabályozáshoz használt esztétikus és fém ív
A fogszabályozáshoz hazsnált szuperrugalmas ívek meghajlítás után visszanyerik eredeti (fogív) alakjukat Fogszabályozáshoz használt esztétikus és fém ív
Esztétikus és fém brackettek fogszabályzó ragasztáshoz előkészítve
Esztétikus és fém brackettek fogszabályzó ragasztáshoz előkészítve

Kis türelem, nagy eredmények

A felnőttkori kötőszöveti, illetve ízületi merevség miatt maga a folyamat több időt vesz igénybe, mint ha gyerekként történik a fogszabályozás. Így aztán némi türelmet igényel a pácienstől, de fájdalomra semmiképp nem kell számítani, mert a modern szuperrugalmas ívek lágy erőinek köszönhetően kíméletesen mozgatják a fogakat. Közvetlenül a kezelés után felléphetnek olyan kellemetlenségek, mint például a szájnyálkahártya kisebesedése, de ez egy hét után elmúlik, ráadásul léteznek kifejezetten erre a célra kitalált speciális védőviaszok, amikkel orvosolható a probléma. A fogápolást pedig speciálisan kialakított fogkefék teszik még könnyebbé. A védőviaszt és ezeket a különleges fogkeféket ajándékba adja a Netfog Fogorvosi Rendelő minden fogszabályzót viselő páciensének.

Ne fogja az időre a fogszabályozás halogatását!

Általában a legtöbb felnőttkori fogszabályozó kezelés 1-2 évet vesz igénybe, de a kisebb korrekciókat akár fél év alatt is el lehet végezni. Ennyit pedig igazán megér a szép fogsor.

Összegezve tehát elmondható, hogy nem csak lehet, hanem érdemes és kell is felnőttkorban korrigálni a rossz fogsort és a minőségi, esztétikus és önbizalommal teli élet reményében bátran belevágni a fogszabályozásba.

Ne halogassa tovább a döntést, kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot egy kötelezettségektől mentes állapotfelmérésre a Budapest II-ik kerületi fogorvosi rendelőnkbe, amely végére minden információ a birtokában lesz a megalapozott döntéshez!