A fogorvos felkeresése ideális esetben félévente megtörténik, ám a lakosság jelentős része ennél ritkábban, vagy akár csak hosszú évek kihagyásával jelenik csak meg a szakember rendelőjében. A háttérben a legtöbb esetben nem a feledékenység vagy az időhiány áll, sokkal inkább a fogászati kezelésektől való félelem. A korábbi rossz tapasztalatok sajnos képesek rányomni bélyegüket a jelen döntéseire, a következmény pedig sokszor a rossz állapotban levő, hiányos fogsor, és az ezek által okozott önbizalomhiány.

Gyerekkori rossz tapasztalatok

Mindannyian emlékszünk azokra az iskolafogászatokra, amikor kötelező volt a megjelenés, és általában egy nem túl vidám fogorvos fogadta a gyereksereget, aki csak szerette volna letudni az egészet. Akkoriban a fájdalomcsillapítás is gyerekcipőben járt a mai lehetőségekhez képest, és sokan kifejezetten rossz tapasztalatokkal távoztak a rendelőből. Ez akár évtizedekre is meghatározhatja a fogászathoz való hozzáállást.

Fogorvos csak a végső esetben

Az előzőekkel összefüggésben az évek során még a szájhigiéniára való odafigyelés ellenére is romlásnak indulhatnak a fogak. A táplálkozási szokások és az egyéni hajlam egyaránt befolyásolhatják a fogkövesedés mértékét, ha pedig nem kerül eltávolításra szakember által a fogkő, akkor komoly fogágy-betegséget és szuvasodásokat is okozhat. Sokan csak végső esetben fordulnak fogorvoshoz, ám ilyenkor a saját fog már gyakran nem menthető meg. Ezzel kezdetét veszi egy olyan folyamat, mely jó esetben a fogpótlással záródik. Tény azonban, hogy sokan örülnek, ha maguk mögött tudják a húzást, és nem szeretnének több kellemetlenséget megélni a rendelői székben. Ez viszont a lehető legrosszabb döntés, ugyanis a hiányos fogsor további egészségügyi problémák kialakulásához, és a még egészséges fogak idő előtti romlásához vezethet.

Ezért félnek legtöbben a fogorvostól Ezért félnek legtöbben a fogorvostól

Visszatart a fájdalomtól való rettegés

A pszichés félelmek mögött gyakran a fájdalomtól való rettegés áll. Gyakran hallani rémtörténeteket a gyökérkezelésről vagy a problémás bölcsességfog eltávolításáról, ezért sokan úgy döntenek, nem kérnek mindebből. Azzal azonban sokan nem számolnak, hogy a korszerű érzéstelenítésnek köszönhetően mindenféle kellemetlenség nélkül zajlanak a kezelések. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ha sikerül maximálisan megbízható szakembert választani, akkor a kezelés során mindvégig kommunikáció zajlik, ami nagy segítség lehet abban, hogy sikerüljön leküzdeni a félelmeket.

Komplikációk, véget nem érő kezelési tervek

A páciensek gyakran attól tartanak, hogy amint fogorvos kezei közé kerülnek, egy sor fogászati problémára fény derül, és onnan visszatérő látogatók lehetnek a rendelőben. A munkájukra valamit is adó szakembereknek azonban az a céljuk, hogy a tényleges fogászati problémákra hívják fel a figyelmet, és azokat a sürgősség jellege szerint kezeljék. A szakértelem és a folyamatos továbbképzések gondoskodnak arról, hogy minden tekintetben profi ellátásban részesüljenek a betegek.

Szégyenérzet

Végül nem mehetünk el amellett sem, hogy a romlott fogakkal, fogászati megbetegedésekkel küzdők szégyellik a szájhigiéniai állapotokat, és ezért nem mernek fogorvoshoz fordulni. Az emberközpontú, empatikus hozzáállás azonban éppen arról szól, hogy a felmerülő helyzetek orvosolhatóak legyenek, és a félelem leküzdhetővé váljon. A nívós szolgáltatást nyújtó, megbízható fogorvos nem ítél, sokkal inkább azon munkálkodik, hogy újra teljes, esztétikus fogsornak örvendhessen a páciens. Miért élne együtt a fogfájással, ha minden szempontból megbízható fogorvos segítségét is kérhetné?

Tegye meg az első lépést, most! Kattintson az alábbi gombra, kérjen időpontot egy kötelzettségektől mentes állapotfelmérésre, amely során megismerheti a kezelőorvosát! A vizsgálat végére minden információ a birtokában lesz a döntéshez.