Két fő fogtömési eljárást különböztetünk meg. A “hagyományos” amalgám tömést és a korszerű esztétikus fogtömést, amit fehér tömésnek is neveznek. Évekkel ezelőtt sok helyen kérdés nélkül amalgám tömést alkalmaztak. Ennek több oka lehetett, például a magasabb anyagár. Emiatt nem mindenki engedhette meg magának az esztétikus fogtömést, ráadásul nem volt széleskörűen elérhető az alapanyag és a fogorvosok tapasztalata is korlátozott volt az újfajta tömőanyaggal kapcsolatban.

Az amalgám tömés hátrányai és veszélyei

Egy fém színű fogtömés legnagyobb és legnyilvánvalóbb hátránya esztétikai, mivel nagyon feltűnő. Ezért már az esztétikus fogtömések megjelenésének kezdetén is, amikor még a hátsó fogakba szinte mindig amalgám tömés került, igyekeztek kompozit (ez a fehér fogtömések szakmai megnevezése) tömést tenni az elülső fogakba. Másik hátránya, hogy nem “kémiailag” köt a fog anyagához. Míg az amalgám a fogba fúrt üreg megfelelő kialakítása révén marad a helyén, addig az esztétikus tömés anyagának (a kompozit) molekulái és a fogzománc molekulái között jön létre a kötés, ami a rögzítést biztosítja. Emiatt a különbség miatt az amalgámos fogtömés gyakrabban szuvasodik és gyakrabban keletkezik rés mellette. A közhiedelemmel ellentétben azonban az amalgámban lévő higany nem tud kioldódni a fogtömésből, így az nem jelent veszélyt a páciens egészségére.

Az amalgám tömés cserélhető

Az esztétikus fogtömés alkalmazása ma már teljesen elterjedt, és sokan az amalgám tömésüket is előszeretettel cseréltetik le ilyenre. A legfőbb ok, amiért a legtöbben megválnak régi, fémszínű fogtömésüket esztétikai. Az esztétikus tömést nagyon nehéz észrevenni, mivel a páciens fogszínének precíz meghatározása után választja ki a fogorvos a foghoz legtökéletessebben illeszkedő tömőanyag színt. A másik gyakori oka az amalgámos tömés cseréjének az, amikor a tömés elhasználódik vagy fogszuvasodás alakul ki mellette. Ebben az esetben természetesen nem opcionális, hanem, szakmai okok miatt, elengedhetetlen a töméscsere. Itt érdemes megemlíteni, hogy bizonyos esetekben már sajnos esztétikus töméssel sem lehet korrigálni a problémát, és fogkoronát kell készíteni a fogra.

Esztétikus fogtömés természetes végeredménnyel

A lyukas fogak kezelésére manapság az esztétikus fogtömés a leggyakrabban választott megoldás. A korábbi amalgám nem csak esztétikai hátrányokkal jár, de tulajdonságait tekintve is sokban különbözik a kompozit töméstől. Vele szemben az esztétikus fogtömés mind tartósság, mind esztétikum terén beváltja a hozzá fűzött reményeket. A Netfog Fogorvosi Rendelőben a modern tömőanyagok minden létező fogszínben rendelkezésre állnak, így profi fogorvosaink minden esetben a lehető legtermészetesebb színben készítik el a fogtöméseket.

teeth before aesthetic filling
teeth after aesthetic filling

Az esztétikus fogtömés készítésének menete

A helyi érzéstelenítést, melynek beadása előtt az ínyt érzéstelenítő zselével elzsibbasztjuk, követően az egészséges foganyag megkímélése mellett kerül kialakításra az üreg a tömés számára. Az alkalmazott vízhűtéses módszernek köszönhetően a páciens foga a legnagyobb védelemben részesül. Bizonyos esetekben indokolt egy védőréteg (alábélelés) elhelyezése a fog anygaga és a tömőanyag közé, ami további védelmet biztosít a fognak és a fogbélnek. Miután az üreget speciális anyagokkal kezeli a fogorvos, megtörténhet a tömés elhelyezése. Speciális kék fényű lámpával történő megvilágítás hatására köt meg az esztétikus tömőanyag. A fényesre és simára polírozott felület gondoskodik arról, hogy a betömött fog minden szempontból hasonlítson az eredetihez. A rágás komfortosságának megőrzése érdekében a fogorvos precízen beállítja a tömés felszínének magasságát.

green and blue polishing tool

Győzze le félelmét!

A fogszuvasodás, a fogágybetegség mellett, a leggyakoribb fogászati probléma, amely számos egészségügyi kockázatot hordoz magában. Nem véletlen, hogy a szakemberek legalább félévente egyszer javasolják a fogorvos felkeresését, hiszen így még időben fény derülhet a kezdődő szuvasodásokra. Ezeket természetesen érdemes mihamarabb betömni.

Nem kevés azok száma, akik félelemmel gondolnak a fogorvosi székre, és inkább együtt élnek a fogszuvasodással, mint hogy még időben felkeressék a szakembert. A hátsó fogak esetén ugyan nem szembetűnő egy ideig a lyuk, de a szájhigiéniára, a leheletre, a rágóerőre, valamint a szomszédos fogak egészségére biztosan hatással van az. A kínzó fájdalmat sem érdemes megvárni, hiszen ekkor könnyen lehet, hogy már a gyökérkezelés is szükségessé válik. Itt fontos megjegyezni, hogy a gyökérkezelés hosszabb, bonyolultabb és nem utolsó sorban költségesebb beavatkozás a fogtömésnél. Ráadásul a gyökérkezelt fogra fogkorona kell, és annak elkészítése is többletköltséggel jár.
A fogászati beavatkozásoktól való félelem teljesen természetes érzés és gyakran gyermekkorban gyökeredzik. Idővel azonban még a megfelelő szájhigiénia esetén is szükségessé válhat a szakember felkeresése. Érdemes először csak egy konzultáció és szakvizsgálat alkalmával tájékozódnunk fogaink állapotáról. Ez alkalmat ad arra is, hogy leendő kezelőorvosunkat megismerjük. A megfelelő szakember választásával olyan profi kezei között tudhatjuk magunkat, akiben maximálisan megbízunk, és szükség esetén szívesen keressük fel.

Ön is olyan Budapest II. kerületi fogorvosi rendelőt keres, ahova félelem nélkül járhat és úgy várják, mintha csak hazalátogatna? Kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot egy kötelezettségektől mentes állapotfelmérésre! Ez egy tökéletes alkalom arra, hogy megismerje kedves fogorvosainkat, bájos asszisztenseinket. Ezt követően, a félelmei és kétségei egy csapásra tovaszállnak!

Kapcsolódó cikkek:

5 kérdés, amire választ kap a fogszabályozás kapcsán

5 kérdés, amire választ kap a fogszabályozás kapcsán

A fogszabályozás iránt ma már sok felnőtt érdeklődik, hiszen a korszerű készülékek alig láthatóak, így kényelmesen szolgálják a fogsor szabályossá tételét. A legtöbben hajlamosak úgy gondolni a rendezetlen fogsorra, mint pusztán esztétikai gondra. Tény azonban, hogy...

Fogszabályozás árak: miért annyi, amennyi?

Fogszabályozás árak: miért annyi, amennyi?

Ha a fogszabályozás árak kérdése merül fel, sokan nem tudják eldönteni, hogy megéri e nekik belevágni a kezelésbe. Lássuk tehát, hogy milyen előnyöket állíthatunk szembe a kezelés, nem titkoltan magas árával. Szabálytalanul állnak fogai és emiatt nem szívesen...

Fogkő eltávolítás otthon? – 2024-ben is gyakori kérdés

Fogkő eltávolítás otthon? – 2024-ben is gyakori kérdés

Néhányan elég bátrak ahhoz, hogy fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember segítsége helyett házi módszerekkel, saját maguknak próbálják meg eltávolítani otthon a fogkövet. Néhány példa Az interneten keringő néhány példa, melyek alkalmazását fogkőleszedésre a Netfog...