A fogszabályozás ma már teljesen elfogadott megoldás mindazok számára, akik szabálytalan fogsorukat szeretnénk rendezetté varázsolni. A fogak közötti torlódások, a megdőlt fogak és a hézagok nem csak esztétikai problémát okoznak, hanem gyakran magukban hordozzák a későbbi fogászati megbetegedések kockázatát. Az előreálló fogak jobban kitettek a traumás sérüléseknek akár baleset, akár sportolás közben, de természetesen nem mehetünk el a hatékony rágás és a hangképzés kérdése mellett sem. Cikkünkben most annak igyekszünk utánajárni, hogy miért érdemes odafigyelni a fogszabályozásra akár gyermekkorban, akár a későbbiekben.

1. Tökéletes mosoly és magabiztosság

A vonzó mosoly titka nem csak a fogak fehérségében rejlik, hanem a fogsor rendezettségében is. Sajnos tény, hogy a szabálytalanul álló, vagy éppen megdőlt fogak jelentősen befolyásolják a magabiztosságot. Az érintettek nem mernek önfeledten mosolyogni, s ez előbb vagy utóbb akár a társas kapcsolatok alakulására, az önértékelésre és a megítélésre is rányomhatja bélyegét. Ma már végleg elfelejthetjük azt az időt, amikor a fogszabályzó készülék viselése kínosnak számított, hiszen napjainkban már egészen diszkréten is megoldható ez, ráadásul a szabályos fogsor és az érte tett erőfeszítések igenis becsülendőek.

2. Fogászati problémák megelőzése

 Fogászati problémák megelőzése: Nem csak az esztétikai problémák miatt célszerű a fogszabályozás mellett dönteniNem csak az esztétikai problémák miatt célszerű a fogszabályozás mellett dönteni, hanem az esetleges fogászati betegségek megelőzéséért is. Az egymásra dőlt fogakat nehéz tisztítani, így esetükben gyakoribb a szuvasodás. A szájápolási nehézségeken túl az állkapocs-ízülettel is gondok adódhatnak az egyenetlen rágóerőből eredően. Ideális esetben már gyermekkorban célszerű a fogszabályozást elvégezni, de ha erre ilyen vagy olyan okoknál fogva nem kerül sor, akkor felnőttként sem késő foglalkozni ezzel. Ugyan hosszabb ideig, akár másfél évig is eltarthat a folyamat, de az esztétikai és egészségügyi előnyök apropóján mindenképpen érdemes belevágni.

3. Traumás sérülések kiküszöbölése

Elsősorban az előreálló frontfogak vannak a sérülés veszélyének kitéve, így a fogszabályozás már csak azért is indokolt lehet, hogy ezek esetleges traumáit elkerüljük. A csapatban játszható sportok során éppen úgy balesetek történhetnek, mint hazafelé autózva, s ilyenkor a frontfogak fokozott veszélyben vannak. A későbbi fogpótlást megelőzvén tehát soha nincs késő a fogszabályozó készülék viselése mellett dönteni.

4. Hatékony rágás, jobb emésztés

A fogak közötti hézagok, vagy a szabálytalan fogsor a rágás minőségére is rányomja bélyegét. A nagyobb darabokban a gyomorba kerülő ételek felszívódása, emésztése nehézséget okozhat, ami akár a kellemetlen puffadással is együtt járhat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha alaposan megrágjuk az ételt, azzal nem csak a gyomorfájás, de a túlevés is megelőzhető. Törekedjünk tehát arra, hogy egészséges, szabályos fogsor szolgálja emésztésünk hatékonyságát.

5. Fogszabályozás, ami önbecsülést épít

A fogsor állapotára való odafigyelés hosszú távú előnyökkel jár. Így a fogszabályozás pozitívumait nem csak az esztétikailag elérhető eredményeknek köszönhetően érezhetjük, hanem a fogsor egészségének megőrzése kapcsán is. Alapvetően pozitív érzéssel tölt el az, ha tudjuk, mindent megtettünk a szabályosabb, tökéletesen funkcionáló fogsor érdekében, mely nem utolsó sorban megjelenésünkre is jótékony hatással van. Egyre többen választják felnőttként is a fogszabályozás kínálta lehetőségeket, ami a korszerű készülékeknek köszönhetően sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint körülbelül 20 évvel ezelőtt.

Ön is szeretne szeretne végre szép, szabályos, egészséges fogsort? Kattintson az alábbi linkre és kérjen időpontot egy kötelezettségektől mentes állapotfelmérésre a Budapest 2-ik kerületi fogorvosi rendelőnkbe!