A fogpótlás előnyei között az esztétikai érték vezető helyet foglal el, de persze a rágás és az emésztés hatékonysága sem elhanyagolható. A modern fogászat arra törekszik, hogy a saját fogak megőrizhetőek legyenek, s e célból a klasszikus esztétikus tömésen túl az inlay alkalmazása, vagy például a gyökérkezelés is remek választásnak bizonyulnak. Sajnos tény azonban, hogy még a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy húzásra kerül sor. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mihamarabb gondoskodjunk a pótlásról, hiszen ellenkező esetben az érintett területen a csont visszafejlődik, illetve a környező fogak elmozdulnak, ami a későbbi fogpótlás elkészítését megnehezítheti vagy akár teljesen el is lehetetleníti. De mégis milyen megoldás mellett érdemes dönteni? A fogpótlás előnyei nem csupán annak esztétikus megjelenésében merülnek ki, hanem a megfelelő technikának köszönhetően teljesen személyes igényeinkre szabott végeredményt kaphatunk.

Fogbeültetés, a legnépszerűbb fogpótlási lehetőség

Ha sorra vennénk azokat a fogpótlási megoldásokat, melyek a legnagyobb népszerűségnek örvendenek manapság, akkor a korszerű fogbeültetés garantáltan vezetné a listát. A fogászati implantátum tulajdonképpen univerzális módszerként áll rendelkezésre a hiányzó fogak pótlására. Alkalmazható egyetlen fog hiánya esetén, de kombinálható akár foghíddal, vagy teljes foghiány esetén az alapokat is megteremthetjük a fogpótláshoz ilyen módon.

S hogy miről is van szó az implantátum esetében? Ez tulajdonképpen egy, a csontba beültetett műgyökér, amelyre a fogpótláshoz illeszkedő felépítmény kerül rögzítésre. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az implantáláshoz megfelelő mennyiségű csontnak kell rendelkezésre állnia, hiszen csak így valósítható meg a masszív rögzülés. Nem véletlen, hogy a szakemberek a mihamarabbi pótlást javasolják, ha ugyanis halogatjuk a dolgot, akkor csontpótlásra is szükség lehet a gyökér rögzüléséhez. Akkor sincs azonban minden veszve, ha nincs elegendő csont, hiszen sokféle és modern csontpótlási eljárás áll rendelkezésünkre. Ezek a beavatkozások ugyan növelik a költségeket, és megnyúlik a gyógyulási idő hossza, de segítségével olyan helyekre is tudunk implantálni, ahová máskülönben lehetetlen lenne. Egyébkén az implantátum is speciális felületi kialakítással rendelkezik, így a csont megfelelően körül tudja azt nőni. Az implantátum az eredeti foggal megegyező strapabírással rendelkezik, ráadásul kihasználhatjuk előnyeit akkor is, ha amúgy már csak kivehető fogpótlás elkészítésére lenne csak mód, hiszen ebben az esetben is készíthető állandó, fix hídpótlás implantátumokra.

Cirkónium korona a gipszmintán Precíziós szilikon lenyomat hídpótlás készítéséhez
Cirkónium korona a gipszmintán Precíziós szilikon lenyomat hídpótlás készítéséhez

Fogpótlás „hagyományos” módszerekkel

A műfoggyökér beültetés mellett természetesen szakmai szempontból tökéletes megoldást biztosítanak a beragasztott hídpótlások, és a kivehető fogpótlások is. A cirkónium hidak maximálisan megfelelnek a legmagasabb esztétikai igényeknek éppúgy, mint a rejtett elhorgonyzással készített kivehető fogpótlások. Természetesen ezek elkészítésénél némi kompromisszumot kell kötni a páciensnek, lévén a pillérfogakat le kell csiszolni, de alacsonyabb áruk és lényegesen gyorsabb elkészülési idejük hatalmas előnnyel kecsegtet.

A fogpótlás előnyei esztétikai szempontból

Míg a hátulsó fogak hiánya első látásra nem szembetűnő, addig a frontfogak esetén ez már kétségkívül látványos. Ugyan tény, hogy a rágóerőre és annak teljességére bármilyen foghiány rányomja a bélyegét, mégis tény hogy sokan esztétikai problémaként tekintenek az elvesztett fogakra. A fogsorral való elégedettség nagymértékben rányomja bélyegét a magabiztosságra és így a mindennapi érvényesülésre is. Ha nem merünk szabadon beszélni, mosolyogni, az hatással lehet a munkahelyi, vagy akár a magánéleti sikerekre is. Kétség sem férhet tehát hozzá, hogy legyen szó bármelyik fog hiányáról is, annak pótlása mihamarabbi odafigyelést igényel az életminőség javítása érdekében.

A fogpótlás előnyei egészségügyi okok miatt

A hiányos fogsor alapvetően befolyásolja azt, hogy miként tudunk rágni. Egyes esetekben a hangképzésre is hatással lehet, sőt, az arc beesettségét is okozhatja. Mindezek azonban megszüntethetőek a megfelelő megoldás választásával. A szakember személyre szabott kezelési terv felállításával igyekszik tenni annak érdekében, hogy akár több fog hiánya is korszerűen, hatékonyan áthidalható legyen. A fogpótlás előnyei nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy teljesebb életet élhessünk, és korábbi fogászati problémáinknak végre búcsút mondhassunk.

Ha Ön is szeretne megszabadulni a kínzó foghiánytól és végre teljes életet élni, tegye meg az első lépést, msot! Kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot egy kötelezettségektől mentes állapotfelmérésre! Fogpótlásra specializálódott fogorvosunk fogadja Önt és tájékoztatja a személyre szabott fogpótlási lehetőségekről.