A fogkőleszedés az egyik legalapvetőbb és legegyszerűbb fogászati beavatkozás, ugyanakkor az egyik legfontosabb is. Előnyei mind rövid, mind hosszú távon megmutatkoznak, nagymértékben hozzájárul a szájhigiénia és a fogak egészségének megőrzéséhez. A fogkő sárgás illetve szürkés, feketés elszíneződés a fogak íny felőli részén, mely akár tetemes méretet is ölthet. Felelőssé tehető a fogágybetegség és a kellemetlen lehelet kialakulásáért. Mivel otthoni körülmények között lehetetlen megszabadulni tőle, ezért mindenképpen fogorvost érdemes felkeresni a fogkő leszedése iránti igénnyel. Erre remek alkalmat teremt az egyébként körülbelül félévente javasolt fogászati kontrollvizsgálat. S hogy honnan tudhatjuk, hogy fogkőleszedés vált aktuálissá? Amennyiben fogmosás során vérzik az ínyünk, az már biztos jele annak, hogy a fogkő igenis megjelent és beindította a káros folyamatokat. Nézzük most, miért célszerű időben leszedetni a szakemberrel a fogkövet!

1. Fogszuvasodás megelőzése

A fogkő az elégtelen szájhigiénia miatt alakul ki, és melegágyat képez a baktériumoknak. Amennyiben nem kerül időben eltávolításra, úgy akár fogszuvasodáshoz is vezethet. A kontrollvizsgálatok során ezeket a kezdődő szuvasodásokat is felfedezi a fogorvos, még mielőtt nagyobb bajt okoznának.

2. Fogkőleszedés az ínygyulladás ellen

A felhalmozódott fogkő ínygyulladáshoz vezet. Ha fogmosás során vérzést tapasztalunk, az bizony arra utal, hogy ínygyulladással van dolgunk. Sajnos tény, hogy a gyulladás súlyos esetben akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Jobb tehát megelőzni a bajt, és kihasználni a fogkőleszedés jelentette előnyöket.

3. Kellemetlen lehelet megelőzése

Sokan észreveszik magukon, hogy kellemetlen a leheletük. Az esetek többségében segíteni szokott a megfelelő szájhigiéniára való odafigyelés, ám előfordulhat, hogy ennek ellenére is fennáll a probléma. Ilyenkor a fogkő és a benne elszaporodó baktériumok okolhatóak a problémáért, így a fogkőleszedéssel ez is orvosolható.

4. Esztétikai okok

A fogkőleszedés kétségtelenül esztétikai előnyökkel jár, hiszen a sárgás elszíneződés kifejezetten rossz hatással van a fogsor megjelenésére. Különösen így van ez akkor, ha a frontfogakon jelenik meg a kövesedés. Ha tehát az egészségügyi okok nem győzték volna meg, akkor érdemes átgondolni az esztétikai szempontokat is. Ráadásul a fogkő eltávolításának folyamatát polírozással fejezzük be a Netfog rendelőben, és ez is nagymértékben hozzájárul a fogak szépségéhez.

5. Fogászati problémák felismerése

Nem ritka, hogy a fogbetegségek jelenlétéről fájdalom hiányában nem is tudunk. Nem véletlen javasolják a szakemberek a legalább félévente történő fogászati kontrollt. A fogkőleszedés remek alkalmat teremt arra, hogy sikerüljön időben felismerni az esetleges szuvasodásokat, és még az előtt kezelni azokat, mielőtt komolyabb gondot jelentenének.

A fogkőleszedés manapság egészen egyszerűen megoldható, és bár kisebb kellemetlenséggel jár, hosszú távon nagyobb fájdalmaktól és problémáktól kíméli meg a pácienst. A gyorsan és egyszerűen elvégezhető fogkőleszedés és polírozás után a fogak felszíne egyenletessé, simává válik, és a megfelelő fehérítő kezeléssel (egyéni igény szerint) kiegészítve színét illetően is kifogástalan lesz az eredmény.

Ha szeretne többet megtudni a fogkőleszedés folyamatáról, akkor kattintson ide a fogkő eltávolítás oldalra!

Amennyiben Ön is szeretne időtálló, esztétikus fogtömést? Kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot a Budapest II-ik kerületi fogorvosi rendelőnkbe!