A fogszabályozás témaköre nem csak gyermekként merülhet fel, hanem ha akkor elmaradt volna, akkor a felnőtt fogszabályozás kínálhat lehetőséget a rendezett fogsor elérésére. Miért olyan fontos ez? A szabálytalan, egymásra dőlő, torlódott fogak nem csak esztétikai hátrányokkal járhatnak, hanem bizony egészségügyi hátulütőkkel is. A beszédzavarok, vagy például a fogakat nem egyformán terhelő rágóerő mellett a fogszuvasodás veszélye is fennáll az érintetteknél. Cikkünkben a Netfog Fogorvosi Rendelő szakembereinek segítségével összegyűjtöttük azokat a legfontosabb okokat, amelyek a fogszabályozás mellett szólnak.

1. Jobb szájhigiénia

A torlódott fogazat egyik legnagyobb hátulütője az, hogy nem lehetséges a tökéletes tisztítása. Még a megfelelő technikával, elektromos fogkefével vagy a legjobb minőségű fogkrémmel sem biztos, hogy sikerül a fogközöket tisztán tartani, ennek pedig egyenes következménye az, hogy előbb vagy utóbb, de biztosan megjelennek a fogászati megbetegedések. A lepedék és a fogkő melegágya a baktériumoknak, és egyenes utat jelentenek a fogszuvasodás, valamint az akár fogak elvesztésével járó fogágybetegség felé. Mielőtt tehát azt gondolnánk, hogy a fogszabályozás kizárólag esztétikai okok miatt érdemel figyelmet, fontos tisztában lenni a dolgok egészségügyi oldalával is. A jobb szájhigiénia azonban csak egy érv, hiszen az egyenetlen rágóerő, vagy például az állkapocs rendellenességei is megszüntethetőek azzal, ha a fogszabályozás mellett tesszük le a voksot.

2. Esztétikus fogsor

Persze nem mehetünk el a dolog esztétikai oldala mellett sem, hiszen ki szeretne ferde, egymásra dőlt fogakkal élni. A rendezett fogsor ma már alapvető követelménynek számít az élet számos területén, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy azonnal az ápoltság, az igényesség érzetét kelti az ilyennel rendelkező ember. Mivel fogaink mindig szem előtt vannak és a kommunikáció során is óhatatlanul látni lehet őket, ezért nagyon fontos, hogy azokra ne csak a mindennapi fogmosás, hanem az esetlegesen szükségessé váló fogászati beavatkozások kapcsán is figyelmet fordítsunk.

Esztétikus fogszabályzó készülék Fém fogszabályzó készülék
Esztétikus fogszabályzó készülék Fém fogszabályzó készülék

3. Felnőttként is lehetséges a fogszabályozás

A gyermekkori fogászati látogatások alkalmával általában fény derül arra, ha egy gyermeknek fogszabályozásra van szüksége. Ilyen vagy olyan okoknál fogva azonban nem minden szülő szentel ennek figyelmet. Ilyenkor, a későbbiek során kerülhet sor a felnőttkori fogszabályozásra, mely ugyan egy kicsivel hosszabb ideig tart a csontosodási folyamatok miatt, de megéri belevágni. Ma már nagyon sokféle készülék közül választhatunk a fogszabályozás érdekében, és a hagyományos megoldásokon felül a nyelv felőli oldalra felhelyezett készülékek, vagy a láthatatlan sínek is nagy népszerűségnek örvendenek. Azt viszont már egyéni adottságok döntik el, hogy az adott fogászati rendellenességek megfelelő mértékben korrigálhatóak-e például az átlátszó sínnel.

4. Nagyobb magabiztosság

Az esztétikus, rendezett fogsor pszichére gyakorolt hatásait azok érzik igazán, akik egykoron szabálytalan fogsorral rendelkeztek. A magabiztos mosoly sok helyzetben a siker titkának számít, ám ez sokaknak nem adatik meg éppen ferde fogaik miatt. A fogszabályozás során elért eredménynek köszönhetően azonban megteremthető az önbizalom, amely mind a munka, mind a magánélet terén megmutatja pozitívumait. Olyan világot élünk, amikor e téma mellett biztosan nem mehetünk el akkor, ha érvényesülni szeretnénk.

5. Javuló életminőség

A magabiztossággal egyidejűleg érezni fogjuk, ahogyan javul életminőségünk, ez pedig semmihez sem fogható töltetet ad mindennapjainknak. A fogszabályozást tehát felfoghatjuk úgy is, mint egy jövőbe való befektetést, mely során a cél nem más, mint a magabiztosság és a mindig is vágyott énkép kialakítása.

Ha Ön is szeretné élvezni a szép szabályos fogsor előnyeit, kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot egy kötelezettségektől mentes állapotfelmérésre! Fogszabályozásra specializálódott fogorvosunk fogadja és meg tudják beszélni a személyre szabott lehetőségeket.