FOGORVOSI RENDELŐ
GYERMEK ÉS FELNŐTT FOGSZABÁLYOZÁS, FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS, FOGFEHÉRÍTÉS, ESZTÉTIKUS TÖMÉS, GYERMEK FOGÁSZAT, GYÖKÉRKEZELÉS, IMPLANTÁCIÓ, ÁLTALÁNOS FOGÁSZAT

Bejelentkezés: +36 1 613 3453 | Cím: 1027 Budapest, Margit körút 64/b - I. em. 9. | Nyitva tartás: Hétfő – Péntek 8:00-20:00 | E-mail: netfog@netfog.hu

Miért kiemelkedően fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat?

FONTOS A RENDSZERES FOGORVOSI VIZSGÁLAT A fogorvosláson belül külön tudományágat képvisel a megelőzés (prevenció) témaköre. Az egyetemen is külön tárgyként oktatják és nem véletlenül. Bár már rendkívül magas szinten áll a fogorvostudomány a fogászati problémák kezelés terén, azért mégiscsak az a legegyszerűbb, ha megelőzzük a bajt.

A legtöbb ember csak ingatja a fejét, amikor a fenti okfejtést olvassa. Senki sem megy szívesen a fogorvosi rendelőbe, főleg nem önként, pláne nem fél évente! Pedig ha ezt az egyszerű szabályt mindenki betartaná, akkor sokkal kevesebb kellemetlenség érné a pácienseket.

Miért is fontos a betegségek és az azokat megelőző állapotok felismerése? A fogszuvasodásról már mindenki hallott és nem nehéz azt sem belátni, hogy egy kisebb lyukat könnyebb betömni, mint egy nagyot. A nagy üregek ellátása során pedig, sajnos, akár gyökérkezelésre is sor kerülhet. A gyökérkezelt fogakat szintén kontroll alatt kell tartani, mert gyökerükön bármikor kialakulhat gyulladás, extrém esetben akár ciszta is. (Itt megemlíteném a röntgenfelvétel jelentőségét, hiszen ezeket a gyulladásokat másképp nem is lehet diagnosztizálni, mivel nem okoznak fájdalmat.) Bizonyos esetekben az ilyen súlyosan beteg fogakat el is kell távolítani. Láthatjuk a leírtak alapján, hogy milyen könnyen eljutottunk egy későn felismert fogszuvasodástól a foghúzásig, pedig mindez megelőzhető lett volna rendszeres kontrollvizsgálatokkal.

A fogeltávolítás kapcsán vezetném be következő fontos témánkat. Amikor kiveszünk egy fogat, azt általában pótolni kell (kivéve, ha tejfogról vagy bölcsességfogról van szó). A fogpótlások elkészítése vagy implantátum behelyezése pedig nem olcsó mulatság. A megelőzés másik nagy előnye tehát, hogy a páciens sok pénzt tud megspórolni segítségével. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy minek is kell pótolni egy olyan fogat, aminek a hiánya se különösebb esztétikai (például hátsó fog), se nagyobb rágási (vannak még mellette fogak) problémát sem okoz. Szögezzük le, hogy ezek a problémák csak rövid ideig nem jelentkeznek a foghúzás után. Hosszú távon számolnunk kell azonban a szomszédos és a szemben lévő fogak elvándorlásával, ami már problémákat fog okozni, ráadásul a jövőbeni fogpótlás elkészítését is megnehezítheti, vagy akár meg is akadályozhatja. Érdekes dolog, hogy egy időben és megfelelően elkészített fogpótlás is a prevenció eszköze lehet.

Érdemes kitérni a fogágybetegség témakörére is. A fogkő önmagában nem tűnik veszélyesnek, pedig több fogat veszítenek el miatta az emberek, mint bármilyen más fogászati megbetegedés miatt. Nagyon fontos a fogkő rendszeres eltávolítása, hiszen lukacsos szerkezetében vígan tenyésznek a baktériumok. Ezekkel a kórokozókkal veszi fel a harcot az immunrendszer, sajnos eközben végérvényesen elpusztítja a fogak körül elhelyezkedő csontot is. Nem mellékesen szájszagot, ínyvérzést és fájdalmat is okoz a fogkő.

Van egy vicces mondás az egyetemen: "minden fog végén egy ember lóg". A viccet félre téve el kell ismernünk azonban, hogy nagy igazság van ebben, hiszen a szájüregben és a fogakban zajló kóros folyamatok káros hatással lehetnek egész szervezetünkre. Gondoljunk csak a hajhullásra, ízületi fájdalomra vagy épp az arcüreg gyulladásra. Ezeket és még sok más panaszt is okozhat egy rossz fog.

Mit tehet tehát az, aki e cikken felbuzdulva tenni szeretne fogai egészségéért. Keresse fel a Netfog Fogorvosi Rendelőt és vizsgáltassa meg fogait! Abban az esetben pedig, ha valamilyen elváltozásra derül fény, akkor azt érdemes mihamarabb megcsináltatni.

További cikkek