Sok kérdés és bizonytalanság van a koronavírus járvány miatt kialakult különleges helyzetben, hogy vajon milyen fogászati problémával fordulhatunk fogorvoshoz. A jó hír, hogy sürgősségi fogászati ellátás ebben az időszakban is elérhető, a sürgős fogászati beavatkozások elvégezhetők. Cikkünk ebben a témában szeretne felvilágosítást nyújtani az olvasónak.

Mi számít sürgősségi fogászati ellátásnak?

A sürgősségi fogászati ellátás körébe tartozó beavatkozásokat, a fogászati ellátásról szóló 48/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. számú mellélete írja le. A melléklet pontjait fogom ismertetni és értelmezni a következő felsorolásban:

 1. Fogak baleseti sérüléseinek ellátása. Ide tartozik a kiesett fog visszahelyezése, sínezése, gyógyszeres ellátása, gyökérkezelése és a fog esetleges eltávolítása.
 2. Fogbélgyulladás (erős fogfájás) miatt kialakult fájdalom megszüntetése gyökérkezelés megkezdésével vagy foghúzással.
 3. Akut fog körüli és a fog gyökércsúcsa körül elhelyezkedő gyulladások kezelése. Szintén történhet a már korábban említett gyökérkezeléssel illetve a fog kihúzásával. A kezelések közé tartozik továbbá a tályog megnyitási és a gyulladás helyi, gyógyszeres kezelése.
 4. Nyelést vagy légzést nehezítő idegen test eltávolítása, illetve gyulladás megszüntetése.
 5. Állcsonttörés vagy állcsontficam ellátása.
 6. Gyulladások gyógyszeres kezelése.
 7. Bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása.

Akut fájdalom, vérzés esetén irány a fogorvosi rendelő!

Láthatjuk tehát, hogy ezek a beavatkozások a hirtelen felmerülő, súlyosabb esetek ellátására vonatkoznak. Egy kicsit érzékeny fog betömésére vagy enyhén gyulladt íny kezelésére például nem.

A korlátozások lényege, hogy minimálisra csökkentsük a fogászati fúró és minden olyan egyéb eszköz használatát, melynek működése közben vízpermet képződik. A mikroszkopikus vízcseppekben a vírusok sokáig életképesek maradnak, és ez elősegíti terjedésüket. Ezért nem végezhetünk többek között ultrahangos fogkőleszedést vagy nagynyomású levegő által hajtott turbinával történő fogfúrást. A rendelkezés másik célja, hogy minimálisra csökkentse a fogorvosi rendelőben megjelenő betegek számát, ez által is csökkentve a megfertőződés kockázatát.

Fontos megemlíteni, hogy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszereket szükség esetén fel lehet írni a pácienseknek. Ahogyan fogászati röntgen is készíthető, amennyiben az szükséges a fent nevezett beavatkozások sikeres elvégzéséhez.

Fogászati kezelések, amik nem végezhetők a koronavírus járvány idején sürgősségi fogászati ellátás keretében

A fenti felsorolásból kiderül, hogy milyen beavatkozásokat végezhet a fogorvos. Most pedig lássunk egy felsorolást azokról a beavatkozásokról, melyeket nem lehet megcsinálni:

 1. Fogtömés.
 2. Fogkőleszedés.
 3. Fogpótlások készítése.
 4. Nem sürgősségi műtétek (implantáció, fog műtéti eltávolítása stb.) elvégzése.

Természetesen, amennyiben akut panasza vagy kérdése van, hívja bizalommal a Budapest 2. kerületi Netfog Fogorvosi Rendelő +3616133453-as telefonszámát! Rendelőnk nyitva tart, és sürgősségi ellátást nyújt minden régi és új páciensének. Vagy kattintson az alábbi gombra és kérjen visszahívást! Segítünk Önnek!